Този тамариндов дип може да бъде поднесен към най-различни ястия. Но е много подходящ за тези шишчета - смес от хрупкав хляб, сочна диня и солено сирене.

Продукти

  • За маринатата:
  • 75 мл зехтин
  • 1 ч.л. сол с вкус на лук
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. едър лют червен пипер
  • За шишчетата:
  • 500 г халуми
  • 700 г диня
  • 150 г бял хляб
  • За дипа:
  • 95 г тамариндова паста
  • 60 г течен мед
  • ½ ч.л. канела
  • 1 малка глава червен лук

Начин на приготвяне:

  • 1. Накиснете дървени шишчета в студена вода за 15 минути.
  • 2. Нарежете сиренето Халуми на кубчета по 2 см и ги сложете в дълбока чиния. Залейте ги с вряща вода и ги оставете за 20 минути.
  • 3. Нарежете динята на кубчета със същите размери като сиренето, като премахнете кората и семките и. Нарежете и хляба на същите кубчета, като отстраните кората му.
  • 4. Нанижете на шишчетата кубчета хляб, сирене и диня и повторете.
  • 5. За маринатата смесете продуктите в купичка.
  • 6. Намажете шишчетата с марината от всички страни с помощта на четка. Поставете върху добре загрята скара и печете общо 6 минути, като ги обръщате на всеки 1-2 минути.
  • 7. За дипа смесете в купичка тамариндовата паста с меда и канелата. Добавете 100 мл вода и разбъркайте до хомогенност. Накрая добавете нарязания на ситно лук и разбъркайте отново.
  • 8. Поднесете топлите шишчета с дипа от тамаринд.

Свързани рецепти

Виж всички