Бухти с ванилов сос
Рецепта от: Рудолф ван Веен
Тези бухти представляват малки пухкави, сладки хлебчета, които са много популярни в Австрия. Идеални са за поднасяне към чай или кафе или като десерт. Просто и вкусно!
Продукти
- 150 г сушени кайсии
- За бухтите:
- 20 г прясна мая
- 125 мл прясно мляко
- 400 г брашно
- 3 жълтъка
- 40 г пудра захар
- 1 ч.л. ванилова захар
- 1 лимон
- 40 г масло
- щипка сол
- 200 г масло
- За ваниловия сос:
- 500 мл прясно мляко
- 100 г захар
- 1 шушулка ванилия
- 20 г ванилов пудинг
- 2 жълтъка
- 1 ч.л. ром
Начин на приготвяне:
- 1. Накиснете сушените кайсии във вода за една нощ. Прецедете ги и ги пасирайте.
- 2. За тестото затоплете прясното мляко и в него разтворете маята. Оставете настрани за 5 минути. В купа смесете брашното, пудрата захар, солта, жълтъците и предварително разтопеното масло и разбъркайте с миксер, докато съставките се обединят. След това добавете млякото с маята и разбъркайте отново. Накрая настържете фино лимоновата кора и омесете за кратко до хомогенност.
- 3. Покрийте тестото и го оставете да втаса на топло (50 градуса) за 30 минути.
- 4. Разточете тестото върху набрашнен плот с дебелина 1 см. С помощта на ринг с диаметър 7 см изрежете кръгчета от тестото. По средата на всяко кръгче поставете по 1 ч.л. от смлените сушени кайсии и завийте на кръгло топче. Подредете така оформените бухти една до друга в предварително намазана с мало керамична тавичка. Оставете ги да втасат на стайна температура за 15 минути. След това ги печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 30 минути.
- 5. За ваниловия сос загрейте прясното мляко в касеролка заедно със захарта и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. В купичка разбъркайте до хомогенност жълтъците с пудинга ванилия (или само царевично нишесте) и рома. Изсипете сместа в горещото мляко и бъркайте енергично в продължение на 2 минути, докато кремът се сгъсти.
- 6. Сипете ванилов сос в дълбока чиния и в него подредете 1-2 бухти за порция. Поръсете с пудра захар.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледен щолен
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди
Рецепти Кирстен Тиболс
Бабка с шоколадов пълнеж