Бабка с шоколадов пълнеж
Рецепта от: Кирстен Тиболс
Бабка е полски сладкиш, кото се приготвя за Великден. Тестото е с мая и се преплита по специфичен начин. В тази рецепта пълнежът е обогатен с шоколад и фъстъчено масло.
Продукти
- За пълнежа:
- 70 г безсолно масло
- 65 г захар
- 20 г холандско какао
- 50 г натурален шоколадов кувертюр (54% какао)
- 75 г фъстъчено масло с парченца фъстъци
- За тестото:
- 75 мл прясно мляко
- 1 ч.л. захар
- 30 г захар
- 8 г суха мая
- 290 г брашно
- 2 яйца
- 1 ч.л. ванилова паста
- щипка сол
- 50 г безсолно масло (разтопено)
- За сиропа:
- 50 мл вода
- 65 г захар
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото затоплете прясното мляко с 1 ч.л. захар в микровълнова фурна. Добавете инстантната мая и разбъркайте. Оставете настрани за 5-10 минути, докато шупне.
- 2. В голяма купа сипете брашното, 30 г захар1 ваниловата паста и солта. Разбъркайте и оформете кладенче. В него чукнете яйцата и разбийте с миксер за кратко. След това добавете охладеното разтопено масло и сместа с маята. Бъркайте сместа с миксер 8-10 минути, докато тестото започне да се отделя от стените на купата.
- 3. Извадете тестото върху набрашнен плот и леко омесете тестото като прибирате краищата навътре. Постепенно оформете топка и я поставете в предварително намазнена купа. Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете тестото на стайна температура да втаса, докато удвои обема си – за 1 ½-2 часа.
- 4. Разделете втасалото тесто на две равни части. Оформете ги на две топки и ги поставете в две намазнени купи. Покрийте с фолио и поставете в хладилник за 30 минути.
- 5. За пълнежа разтопете маслото в тенджерка и добавете захарта. Разбъркайте докато захарта се разтопи. Изключете котлона и добавете какаото, фъстъченото масло и нарязания или начупен шоколад .Разбъркайте докато сместа стане гладка. Пресипете сместа в купа и покрийте с прозрачно фолио.
- 6. Пригответе форма с пружина (23 см диаметър) като намажете с мазнина дъното и стените и и застелете дъното с хартия за печене.
- 7. Извадете едната топка тесто върху леко намазан с мазнина плот. Разточете го в квадрат с размери 28х28 см. Разстелете половината пълнеж равномерно върху тестото, с помощта на палетен нож, като оставяте малко от тестото по краищата свободно. Навийте на стегнато руло. С намазнени ръце разточете леко рулото, то трябва да е с дължина 40 см. След това разточете другата част тесто по същия начин и разстелете останалия пълнеж върху него. Навийте на руло с дължина 40 см.
- 8. Разрежете всяко руло на две, по дължина и го разтворете, с пълнежа нагоре. Поставете две рула успоредно едно на друго, по дължина, на разстояние около 8-10 см едно от друго. Напречно на рулата поставете трето руло, като част от него е върху първото руло, а друга част е пъхната под второто руло. Поставете четвъртото руло върху двете успоредни рула, но го подпъхнете наобратно на третото. За да разберете как да оплетете сладкиша, гледайте видеото към рецептата.
- 9. Прехвърлете сладкиша във формата и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса (с вентилатор) 30 минути.
- 10. За сиропа сипете водата и захарта в тенджерка и загрейте докато захарта се разтопи.
- 11. Докато е още горещ, намажете с помощта на четка топлия сладкиш. След това го извадете от формата и го поставете върху решетка да изстине.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледен щолен
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди