Този вариант на класическия сладкиш "Ламингтън" е вдъхновен от пътуване от Алис Спринг до Дарвин и включва съставки, използвани от коренното население, а пълнежът е от конфитюр от розела и сметана.

Продукти

  • 4 яйца
  • 4 жълтъка
  • 120 г захар
  • 60 г брашно
  • 20 г царевично нишесте
  • 3 г бакпулвер
  • 40 г олио
  • За глазурата:
  • 320 г пудра захар
  • 2 с.л. царевично нишесте
  • 50 г какао
  • 25 г масло
  • 1 ч.ч. кокосови стърготини
  • 1 с.л. лимонова мирта на прах
  • 1 с.л. смлени семена от акация
  • 2 ч.л. ягодова дъвка на прах
  • 2 ч.л. анасонова мирта на прах
  • За пълнежа:
  • 300 мл течна сметана
  • ½ ч.ч. конфитюр от розела

Начин на приготвяне:

  • 1.Намажете с мазнина дъното и стените на квадратна форма (20х20 см) и постелете с хартия за печене.
  • 2. Разбийте яйцата и жълтъците със захарта, с помощта на тел, в огнеупорна купа. Поставете купата върху друга купа, пълна до половината с гореща вода (60 градуса) и продължете да разбивате сместа, докато се затопли леко и яйцата се отпуснат. Дръпнете купата и разбийте с миксер, докато яйцата започнат да се задържат по бъркалките.
  • 3. Пресейте брашното и бакпулвера и ги смесете добре. Добавете сместа на 3 пъти към яйчената смес, като разбърквате внимателно с помощта на шпатула. Накрая добавете олиото, предварително загрято до 40 градуса. Разбъркайте и веднага прехвърлете сместа във формата. Чукнете няколко пъти по плота, за да се изравни и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути.
  • 4. Извадете сладкиша и го оставете да изстине напълно. Изрежете неравните му краища, а след това го нарежете на еднакви квадратни парчета.
  • 5. За глазурата смесете пудрата захар, царевичното нишесте, какаото и маслото в тенджерка и добавете ½ ч.ч. гореща вода. Разбъркайте докато сместа стане гладка и лъскава.
  • 6. В тавичка смесете кокосовите стърготини със смлените растения и разбъркайте.
  • 7. Потопете всяко парче сладкиш в какаовата глазура, а след това го оваляйте в сместа с кокос. Оставете на стайна температура 10 минути.
  • 8. За пълнежа разбийте сметаната до полуплътност и добавете конфитюра. Разбъркайте внимателно.
  • 9. Разрежете всеки квадрат сладкиш на две, по хоризонтал и сипете пълнеж върху долната част. Притиснете с горната част.

Свързани рецепти

Виж всички