Сладкиш "Ламингтън" от Австралийската пустош
Рецепта от: Адам Лайо
Този вариант на класическия сладкиш "Ламингтън" е вдъхновен от пътуване от Алис Спринг до Дарвин и включва съставки, използвани от коренното население, а пълнежът е от конфитюр от розела и сметана.
Продукти
- 4 яйца
- 4 жълтъка
- 120 г захар
- 60 г брашно
- 20 г царевично нишесте
- 3 г бакпулвер
- 40 г олио
- За глазурата:
- 320 г пудра захар
- 2 с.л. царевично нишесте
- 50 г какао
- 25 г масло
- 1 ч.ч. кокосови стърготини
- 1 с.л. лимонова мирта на прах
- 1 с.л. смлени семена от акация
- 2 ч.л. ягодова дъвка на прах
- 2 ч.л. анасонова мирта на прах
- За пълнежа:
- 300 мл течна сметана
- ½ ч.ч. конфитюр от розела
Начин на приготвяне:
- 1.Намажете с мазнина дъното и стените на квадратна форма (20х20 см) и постелете с хартия за печене.
- 2. Разбийте яйцата и жълтъците със захарта, с помощта на тел, в огнеупорна купа. Поставете купата върху друга купа, пълна до половината с гореща вода (60 градуса) и продължете да разбивате сместа, докато се затопли леко и яйцата се отпуснат. Дръпнете купата и разбийте с миксер, докато яйцата започнат да се задържат по бъркалките.
- 3. Пресейте брашното и бакпулвера и ги смесете добре. Добавете сместа на 3 пъти към яйчената смес, като разбърквате внимателно с помощта на шпатула. Накрая добавете олиото, предварително загрято до 40 градуса. Разбъркайте и веднага прехвърлете сместа във формата. Чукнете няколко пъти по плота, за да се изравни и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути.
- 4. Извадете сладкиша и го оставете да изстине напълно. Изрежете неравните му краища, а след това го нарежете на еднакви квадратни парчета.
- 5. За глазурата смесете пудрата захар, царевичното нишесте, какаото и маслото в тенджерка и добавете ½ ч.ч. гореща вода. Разбъркайте докато сместа стане гладка и лъскава.
- 6. В тавичка смесете кокосовите стърготини със смлените растения и разбъркайте.
- 7. Потопете всяко парче сладкиш в какаовата глазура, а след това го оваляйте в сместа с кокос. Оставете на стайна температура 10 минути.
- 8. За пълнежа разбийте сметаната до полуплътност и добавете конфитюра. Разбъркайте внимателно.
- 9. Разрежете всеки квадрат сладкиш на две, по хоризонтал и сипете пълнеж върху долната част. Притиснете с горната част.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледен щолен
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди
Рецепти Кирстен Тиболс
Бабка с шоколадов пълнеж