Шакшука с чоризо
Рецепта от: Марк Мориарти
Шакшука е ястие, което се приготвя бързо и е подходящо както за обяд или вечеря, така и за закуска или брънч.
Продукти
- 4 големи яйца от свободно отглеждани кокошки
- 1 скилидка чесън
- 1/2 глава лук
- 50 г наденица чоризо
- 2 консерви нарязани домати
- 4 бр. печени чушки
- 400 г нахут от консерва
- 100 мл сусамово олио
- сол
- лимонов сок
- 1 с.л. паста хариса
- 2 филии хляб с квас
Начин на приготвяне:
- 1. Загрейте 2-3 с.л. олио в голям тиган с двойно дъно и огнеупорнад ръжка. В него запържете нарязаните на ситно лук и чесън заедно с щипка сол, докато омекнат.
- 2. Нарежете наденицата чоризо на малки кубчета и запържете и тях, на по-силен огън.
- 3. Добавете нарязаните домати от консерва, както и нарязаните на едро печени чушки. Разбъркайте и оставете соса да къкри 15 минути.
- 4. Оформете 4 гнезда в соса и във всяко чукнете по 1 яйце. Пържете 2 минути. След това поставете тигана в предварително загрята фурна на 200 градуса под грила за още 1 минута. След изваждане поръсете шакшуката със сол и финон астъргана лимонова кора.
- 5. Отрежете две дебели филии хляб и ги запечете в добре загрят грил-тиган, от двете страни.
- 6. За хумуса сложете в блендер прецедения нахут от консерва, сусамовото олио, пастата хариса и лимоновия сок. Добавете сол и пасирайте до гладкост.
- 7. Намажете препечените филии хляб с хумус и поднесете с топлата шакшука с чоризо.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Надия Хюсеин
Пушена шакшука със спанак
Рецепти Стоян и Лора
Пърженица с печени чушки
Рецепти Стоян и Лора
Яйчена салата
Рецепти Стоян и Лора
Яйца с винен сос
Рецепти Лиса Фокнър
Царевични палачинки в стил Сидни
Рецепти Джон Тород
Яйца по турски с хляб роти
Рецепти Адам Лайо
Тост с кая, полусварени яйца и хайнанско кафе
Рецепти Ейнсли Хариът
Яйца по мексикански с пико де гайо
Рецепти Стоян и Лора
Бъркани яйца със саздърма
Рецепти Марк Мориарти
Класически омлет