Пушена шакшука със спанак
Рецепта от: Надия Хюсеин
Шакшуката представлява поширани яйца със зеленчуци и се поднася обикновено за закуска. В тази рецепта яйцата се съчетават с пресен лук, спанак, домати и пушен червен пипер.
Продукти
- 3 с.л. зехтин
- 2 скилидки чесън
- 2 стръка пресен лук
- ½ ч.л. сол
- 1 с.л. доматено пюре
- 4 домата
- 2 с.л. семена кимион
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- 200 г листа бейби спанак
- 4 яйца от свободно отглеждани кокошки
- 1 ч.л. едър лют червен пипер
- За сервиране:
- кисело мляко
- 4 филии хляб с квас
Начин на приготвяне:
- 1. В дълбок тиган загрейге зехтина и в него запържете нарязания на ситно чесън до златисто. Добавете нарязания на тънки кръгчета пресен лук, сол и доматено пюре. Разбъркайте и запържете за 5 минути. Ако е необходимо, добавете 2 с.л. вода.
- 2. Добавете нарязаните на едро домати, пушения червен пипер и семената кимион. Гответе 1-2 минути и добавете листата спанак.
- 3. Щом спанакът се свие и омекне, оформете 4 кладенчета в сместа и чукнете яйцата в тях. Поставете капак и гответе 2-3 минути. Поръсете лютия червен пипер върху яйцата и дръпнете от огъня.
- 4. Запечете филиите хляб в грил-тиган.
- 5. Сервирайте топлата пушена шакшука със спанак с топлия хрупкав хляб.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Испански омлет
Рецепти Стоян и Лора
Пърженица с печени чушки
Рецепти Стоян и Лора
Яйчена салата
Рецепти Стоян и Лора
Яйца с винен сос
Рецепти Лиса Фокнър
Царевични палачинки в стил Сидни
Рецепти Джон Тород
Яйца по турски с хляб роти
Рецепти Адам Лайо
Тост с кая, полусварени яйца и хайнанско кафе
Рецепти Стоян и Лора
Бъркани яйца със саздърма
Рецепти Марк Мориарти
Шакшука с чоризо
Рецепти Марк Мориарти
Класически омлет