Шакшуката представлява поширани яйца със зеленчуци и се поднася обикновено за закуска. В тази рецепта яйцата се съчетават с пресен лук, спанак, домати и пушен червен пипер.

Продукти

  • 3 с.л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 2 стръка пресен лук
  • ½ ч.л. сол
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 4 домата
  • 2 с.л. семена кимион
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • 200 г листа бейби спанак
  • 4 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 1 ч.л. едър лют червен пипер
  • За сервиране:
  • кисело мляко
  • 4 филии хляб с квас

Начин на приготвяне:

  • 1. В дълбок тиган загрейге зехтина и в него запържете нарязания на ситно чесън до златисто. Добавете нарязания на тънки кръгчета пресен лук, сол и доматено пюре. Разбъркайте и запържете за 5 минути. Ако е необходимо, добавете 2 с.л. вода.
  • 2. Добавете нарязаните на едро домати, пушения червен пипер и семената кимион. Гответе 1-2 минути и добавете листата спанак.
  • 3. Щом спанакът се свие и омекне, оформете 4 кладенчета в сместа и чукнете яйцата в тях. Поставете капак и гответе 2-3 минути. Поръсете лютия червен пипер върху яйцата и дръпнете от огъня.
  • 4. Запечете филиите хляб в грил-тиган.
  • 5. Сервирайте топлата пушена шакшука със спанак с топлия хрупкав хляб.

Свързани рецепти

Виж всички