Яйца по юкатански е вкусна мексиканска закуска от пържени яйца върху хрупкави тортили, намазани с пастет от черен боб и гарнирани с шунка, доматен сос и пържени плантани. Сутрешно изкушение!

Продукти

  • 4 с.л. олио
  • 1 глава бял лук
  • 900 г зрели домати
  • 1 ч.л. сол
  • 115 г шунка
  • 1-2 люти чушки Хабанеро
  • ¾ ч.ч. пресен грах
  • 1-2 плантана
  • 8 царевични тортили
  • 8 яйца
  • прясно слян черен пипер
  • 1 ч.ч. пържен черен боб
  • ½ ч.ч. прясно сирене (Queso fresco)

Начин на приготвяне:

  • 1. За соса сипете 2 с.л. олио в дълбока тенджера. Добавете нарязания на ситно лук и нарязаните на кубчета домати. Добавете солта и разбъркайте. Захлупете съда и гответе 15 минути на умерен огън.
  • 2. Нарежете шунката на кубчета, а лютите чушки на ситно. Добавете ги в тенджерата със соса. Захлупете и гответе 10 минути. Накрая добавете пресен или размразен грах. Гответе под капак още 3-4 минути.
  • 3. За плантаните загрейте тиган с 2 с.л. олио в него. Обелете плантаните и ги нарежете на парчета под диагонал. Пържете парчетата по 2-3 минути от всяка страна, след това ги извадете върху кухненска хартия.
  • 4. В тиган сипете 1 с.л. олио и чукнете яйцата. Поръсете всяко със сол и черен пипер. Поставете капак и изпържете яйцата за 3-4 минути.
  • 5. Запечете тортилите в сух тиган и ги увийте в кърпа, за да са топли.
  • 6. Сервирайте яйцата по юкатански като поставите две тортили една до друга, леко застъпвайки се, в чиния. Върху тях нанесете пласт пържен черен боб (сварен до омекване черен боб се пасира в блендер с част от водата от варенето, след това се пържи в тиган с малко мазнина и нарязани на ситно лук и люти чушки, до желаната гъстота, овкусява се със сол и черен пипер), поставете 2 пържени яйца и поръсете обилно с доматен сос. Поръсете с натрошено сирене, а отстрани подредете пържените плантани.

Свързани рецепти

Виж всички