Яйца по турски с хляб роти
Рецепта от: Джон Тород
Тези яйца по турски ще се превърнат във ваш фаворит за късна закуска през уикенда. Рохко сварени яйца, поднесени върху прясно изпечени плоски хлебчета, с пикантно кисело мляко.
Продукти
- 200-300 г кисело мляко
- 1-1 1/2 скилидка чесън
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1 ч.л. смлян джинджифил
- ½ лимон, настъргана кора и сок
- шепа копър
- 3 яйца
- 100 мл зехтин
- 1 ч.л. паста чипотле
- За хляба:
- 300 г брашно
- 4 с.л. олио
- 150 мл топла вода
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
- 1. Яйцата трябва да със стайна температура. Внимателно ги пуснете в тенджерка с вряща вода и ги варете 6 минути. След това ги прехвърлете в студена вода.
- 2. В купа смесете киселото мляко с подправките и настъргана фино скилидка чесън, лимонова кора и лимонов сок. Добавете и нарязан копър. Разбъркайте.
- 3. За тестото сипете брашното в купа и добавете солта. Разбъркайте. Добавете олиото, а след това и водата. Омесете гладко и еластично тесто. Оставете го да почине 5-10 минути. След това го разделете на 4 равни части. Намажете си ръцете с мазнина и оформете всяко парче на идеално кръгло топче върху плота. Разточете го в кръгла форма, така че да може да виждате през тестото.
- 4. Загрейте сух тиган с незалепващо покритие. Печете плоските хлебчета едно по едно, по 2-3 минути от всяка страна, докато се образуват балончета на повърхността.
- 5. Сипете зехтина в тиган и го загрейте. Добавете пастата от чипотле и разбъркайте. Пресипете горещия лют зехтин в купичка.
- 6. Сервирайте плосъх хляб, намазан със сместа с кисело мляко. Върху него подредете 3 половинки сварено яйце. Полейте с люто олио и поръсете с копър.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Надия Хюсеин
Пушена шакшука със спанак
Рецепти Стоян и Лора
Пърженица с печени чушки
Рецепти Стоян и Лора
Яйчена салата
Рецепти Стоян и Лора
Яйца с винен сос
Рецепти Лиса Фокнър
Царевични палачинки в стил Сидни
Рецепти Адам Лайо
Тост с кая, полусварени яйца и хайнанско кафе
Рецепти Ейнсли Хариът
Яйца по мексикански с пико де гайо
Рецепти Стоян и Лора
Бъркани яйца със саздърма
Рецепти Марк Мориарти
Шакшука с чоризо
Рецепти Марк Мориарти
Класически омлет