Тези яйца по турски ще се превърнат във ваш фаворит за късна закуска през уикенда. Рохко сварени яйца, поднесени върху прясно изпечени плоски хлебчета, с пикантно кисело мляко.

Продукти

  • 200-300 г кисело мляко
  • 1-1 1/2 скилидка чесън
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. смлян джинджифил
  • ½ лимон, настъргана кора и сок
  • шепа копър
  • 3 яйца
  • 100 мл зехтин
  • 1 ч.л. паста чипотле
  • За хляба:
  • 300 г брашно
  • 4 с.л. олио
  • 150 мл топла вода
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

  • 1. Яйцата трябва да със стайна температура. Внимателно ги пуснете в тенджерка с вряща вода и ги варете 6 минути. След това ги прехвърлете в студена вода.
  • 2. В купа смесете киселото мляко с подправките и настъргана фино скилидка чесън, лимонова кора и лимонов сок. Добавете и нарязан копър. Разбъркайте.
  • 3. За тестото сипете брашното в купа и добавете солта. Разбъркайте. Добавете олиото, а след това и водата. Омесете гладко и еластично тесто. Оставете го да почине 5-10 минути. След това го разделете на 4 равни части. Намажете си ръцете с мазнина и оформете всяко парче на идеално кръгло топче върху плота. Разточете го в кръгла форма, така че да може да виждате през тестото.
  • 4. Загрейте сух тиган с незалепващо покритие. Печете плоските хлебчета едно по едно, по 2-3 минути от всяка страна, докато се образуват балончета на повърхността.
  • 5. Сипете зехтина в тиган и го загрейте. Добавете пастата от чипотле и разбъркайте. Пресипете горещия лют зехтин в купичка.
  • 6. Сервирайте плосъх хляб, намазан със сместа с кисело мляко. Върху него подредете 3 половинки сварено яйце. Полейте с люто олио и поръсете с копър.

Свързани рецепти

Виж всички