Понички

Насладете се на пикантната сладост на тези понички - пухкаво тесто с мая с ароматни подправки, изпържено до златисто съвършенство, след това потопено в захарен сироп и кокос.

Продукти

  • 250 мл прясно мляко
  • 1/3 ч.ч. захар
  • 2 ч.л. суха мая
  • 50 г безсолно масло
  • 400 г брашно
  • 2 ч.л. канела
  • 2 ч.л. смлян джинджифил
  • 1 ч.л. смлян кардамон
  • олио
  • кокосови стърготини
  • За сиропа:
  • 750 мл захар
  • 750 мл вода
  • кората на 1 мандарина

Начин на приготвяне:

  • 1. В купичка сипете затопленото мляко. Върху него сипете сухата мая и 1 ч.л. захар. Разбъркайте и оставете за 5 минути, докато сместа шупне.
  • 2. За тестото сипете брашното, смлените подправки, щипка сол и останалата захар в купа и ги разбъркайте. Направете кладенче и в него добавете сместа с маята, както и охладеното разтопено масло. Разбъркайте, докато се образува тесто. Извадете тестото върху набрашнен плот и го месете с натиск 5 минути. След това го оставете покрито в купата да втаса за 1 час.
  • 3. С помощта на лъжица за сладолед откъсвайте от тестото парчета. От всяко парче оформете идеално гладка топка. Подредете топките в тавичка, постлана с хартия за печене. Покрийте ги и ги оставете да втасат за 15 минути.
  • 4. Сипете 3-4 пръста олио в дълбока тенджера и го загрейте до 160 градуса. Пускайте по няколко топки в олиото и пържете до тъмно златисто, като ги обръщате, с помощта на решетеста лъжица.
  • 5. За сиропа сипете водата и захарта в тенджера. Добавете и големи парчета мандаринова кора. Щом сместа заври, варете 5 минути, докато захарта се разтопи.
  • 6. Пускайте пържените понички в сиропа, на порции по 3-4 наведнъж. Обръщайте ги от всички страни.
  • 7. Топлите, извадени от сиропа понички, овалвайте в кокосови стърготини. Поднесете поничките топли.

Свързани рецепти

Виж всички