Съществуват различни виждания за това с какво трябва да бъдат сервирани сконс. Но ако обичате да да хапвате кифлички, какво значение има с какво ги гарнирате? Тази рецепта преоткрива класическата, като вместо с бита сметана и ягодов конфитюр, се поднася с кокосов крем и прясно сладко от ананас.

Продукти

  • За сладкото:
  • 280 г ананас на кубчета от консерва
  • 280 г желираща захар
  • 9 сушени листа кафир лайм
  • 2 ч.л. зърна розов пипер
  • За сконс:
  • 350 г брашно с набухвател
  • 3 с.л. захар
  • ½ ч.л. бакпулвер
  • ½ ч.л. сол
  • 85 г безсолно масло (студено)
  • 185 мл прясно мляко
  • За крема:
  • 400 г консерва кокосово мляко (от хладилник)
  • 1 ч.л. ванилова паста
  • 1 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:

  • 1. За сладкото прецедете ананаса в тенджерка и добавете желиращата захар. Разбъркайте и поставете върху котлона. Гответе сладкото 15 минути.
  • 2. В кафемелачка или друга мелачка смелете розовия пипер и листата кафир лайм. Добавете ги при ананаса и разбъркайте. Гответе още 5 минути или докато температурата на сместа не достигне 105 градуса. Пресипете в купичка и оставете да изстине.
  • 3. За кифличките смесете брашното, захарта, бакпулвера и солта и разбъркайте. Добавете нарязаното на кубчета студено масло и претрийте сместа с пръсти, до получаването на маслени трохи. Добавете прясното мляко и омесете тесто.
  • 4. Извадете тестото върху набрашнен плот и го разточете в квадратна форма (15х15 см). Изрежете еднакви квадратни парчета – 5х5 см. Подредете ги в намазнена и постлана с хартия за печене тава и ги намажете с прясно мляко. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор) 12-15 минути.
  • 5. За кокосовия крем извадете консервата от хладилника и изсипете сгъстеното кокосово мляко в купа. Добавете ваниловата паста и пудрата захар и разбийте с помощта на тел.
  • 6. Сервирайте топлите кифлички с кокосов крем и сладко от ананас.

Свързани рецепти

Виж всички