Този вариант на уелски кексчета е със семена от резене и сушени боровинки. След като се изпържат за кратко, кексчетата се поднасят с кули от боровинки.

Продукти

  • 225 г брашно
  • 285 г златна захар
  • ½ ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. семена резене
  • 100 г безсолно масло
  • 50 г сушени боровинки
  • 1 яйце
  • 2 с.л. прясно мляко
  • За кулито:
  • 250 г боровинки
  • 1 с.л. пудра захар
  • лимонов сок

Начин на приготвяне:

  • 1. Пресейте брашното в купа и добавете към него захарта и бакпулвера. Разбъркайте. Счукайте семената резене в хаванче и ги добавете в сместа заедно със сушените боровинки. Разбъркайте и добавете нарязаното на кубчета масло. С помощта на пръсти претрийте сместа, докато се получат маслени трохи.
  • 2. Разбийте яйцето с прясното мляко и ги добавете към сухите съставки. Щом сместа слепне, извадете я върху набрашнен плот и леко я омесете. След това разточете тестото с дебелина 1 см. С помощта на формички или рингчета (диаметър 4 см) изрежете кексчетата.
  • 3. Загрейте тиган с незалепващо покритие и разтопете 1 ч.л. масло в него. Подредете кексчетата и ги пържетепо 3 минути от всяка страна. Веднага след изваждането им, ги оваляйте добре в захар.
  • 4. За кулито сипете боровинките, пудрата захар и сока на ½ лимон във висок съд. Пасирайте сместа и след това я прецедете през фина цедка в купичка.
  • 5. Сервирайте кексчетата с боровинково кули.

Свързани рецепти

Виж всички