Начин на приготвяне:

1. Разтворете маята в 50 мл хладка вода, добавете 1 ч.л. от захарта и щипка брашно и оставете да шупне.

2. В купа смесете 300 г от брашното, шупналата мая, солта и затопленото прясно мляко.

3. Замесете тесто и го оставете да втаса, докато удвои обема си – около 30- 40 минути.

4. Измийте лимона добре и настържете кората му. Разбийте яйцата със захарта, корите от цитрусите, ванилията и рома.

5. Към втасалото тесто добавете яйчената смес, останалото брашно и разтопеното масло. Замесете меко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите.

6. Поставете готовото тесто в купа, покрийте го с фолио за свежо съхранение и го оставете да втаса за около 2 часа.

7. Когато е готово, го разделете на две части и ги разточете на две правоъгълни кори. След това ги намажете с мармалада, по желание поръсете с натрошени орехи. Навийте на рула, разрежете ги на две по дължина, не съвсем до края. След това сплетете двете части на едно руло.

8. Поставете го в тава, застлана с хартия за печене, и оставете да втаса повторно.

9. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Намажете рулото с разбито яйце, поръсете го със захар и орехи.

10. Печете го 10 минути в силна фурна. След това намалете на 180 градуса и изпечете до готовност - 30-40 минути.

Продукти

  • 800 г брашно за козунаци
  • 3 яйца размер L
  • 190 г захар
  • 200 мл прясно мляко
  • 160 г краве масло
  • 30 г жива мая
  • 1 щипка сол
  • 1 пакетче ванилия
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 50 мл ром
  • 220 г шипков мармалад
  • 1 яйце за намазване
  • орехи за поръсване
  • захар за поръсване
  • брашно за разточване

Свързани рецепти