Козуначеното тесто изисква време, но се отплаща с резултата. Тези пухкави козуначени топчета, поръсени със захар са неустоими в съчетание с домашен течен шоколад, в който да се топят. Опитайте непременно!

Продукти

  • За козуначените топчета:
  • 400 г брашно за козунак + за замесване
  • 50 г захар
  • 1 щипка сол
  • кората от 1/2 лимон
  • 70 мл прясно мляко
  • 70 мл течна животинска сметана
  • 40 г краве масло
  • 1 пакетче суха мая
  • 1–2 с.л. тъмен ром
  • 2 яйца
  • кристална захар за поръсване
  • масло за овалване на топчетата (около 125 г)
  • За течния шоколад:
  • 200 г сухо мляко
  • 50 г какао
  • 200 мл прясно мляко
  • 1 ч.ч. пудра захар
  • 125 г краве масло
  • 1 пакетче ванилова захар

Начин на приготвяне:

  • 1. За козуначените топчета настържете лимоновата кора и я смесете със захарта, солта и брашното.
  • 2. В касерола затоплете млякото и сметаната, сложете маслото и щом се разтопи, добавете маята и рома.
  • 3. Сипете при брашното, добавете 1 цяло яйце и 1 жълтък. Замесете меко тесто и го приберете в купа, като го покриете.
  • 4. За шоколада в касерола смесете прясното мляко, захарта и маслото. Щом кипне, махнете от котлона и добавете ваниловата захар.
  • 5. Пресейте сухото мляко и какаото, разбъркайте ги и малко по малко добавете от млечната смес, като разбивате с миксер. Трябва да се получи хомогенна смес. Готовия крем разпределете в подходящи купички. Оставете в хладилник за поне 1 час.
  • 6. От вече втасалото тесто оформете топки с тегло 40 г. Подредете ги в тавата, като предварително потопите всяко едно в разтопено масло. Покрийте с кърпа и оставете настрана, докато удвоят обема си. Поръсете с кристална захар и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути.
  • 7. Охладете и сервирайте с домашен течен шоколад.

Свързани рецепти

Виж всички