Както е известно, всички хубави неща изискват време и търпение. Но в случая си заслужава, в резултат ще получите топли, топящи се в устата, сладки понички.

Продукти

  • 250 г брашно от твърда пшеница
  • 40 г захар
  • 7 г суха мая
  • 1 ч.л. сол
  • 1 яйце
  • 150 мл прясно мляко
  • 50 г безсолно масло
  • олио за пържене
  • 50 г ванилова захар
  • 350 г конфитюр

Начин на приготвяне:

  • 1. Пресейте брашното в голяма купа и добавете сухата мая. Далече от маята сипете и солта. Разбъркайте.
  • 2. В тенджерка разтопете маслото и щом то поизстине, добавете прясното мляко и предварително разбитите яйца. Разбъркайте до хомогенност.
  • 3. Оформете кладенче в сухите съставки и добавете течните съставки. Разбъркайте с шпатула или с миксер, до образуването на гладко и еластично тесто. Оформете тестото на топка и го поставете в намазнена купа. Покрийте с прозрачно фолио и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си.
  • 4. Отстранете фолиото и ударете силно няколко пъти тестото, за да излезе въздуха. След това оформете 12 еднакви, идеално гладки топчета от него. Подредете ги в тава, постлана с хартия за печене, на разстояние едно от друго. Покрийте с прозрачно фолио и оставете на топло да втасат още веднъж, докато удвоят обема си.
  • 5. Сипете 4-5 пръста олио в дълбок съд и го загрейте до 190 градуса. Пържете поничките на порции, по 3 минути от всяка страна. Веднага прехвърлете поничките в чиния с ванилова или обикновена захар и ги оваляйте много добре в нея.
  • 6. Пресипете конфитюр по ваш избор в пош с широк накрайник. Отстрани на всяка поничка направете малък разрез с нож. Напълнете всяка поничка с конфитюр.

Свързани рецепти

Виж всички