Селски пай със спанак

1. За тестото сипете брашното и зехтина в голяма купа. Оформете кладенче в брашното и сипете внимателно водата. Смесете съставките с помощта на дървена лъжица. След това омесете до получаването на топка тесто.  Извадете тестото върху набрашнен плот и го месете с натиск в продължение на 5 минути, докато стане еластично. Увийте тестото в кърпа и го оставете да почине 20 минути.

2. За пълнежа загрейте зехтина в тиган и запържете нарязаната на ситно скилидка чесън, за около минута. Добавете предварително измитите и подсушени листа спанак. Разбъркайте и гответе докато спанака се свие. Оставете сместа да изстине.

3. В купа смесете рикотата, настърганите пармезан и пекорино и яйцата. разбъркайте добре. Добавете изстиналия спанак, нарязания магданоз и малко фино настъргана лимонова кора. Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче. Разбъркайте добре.

4. С помощта на точилка разточете тестото с дебелина 3 мм, на голяма кора. Тестото трябва да е почти прозрачно. Поставете тестото в предварително намаслена тава (30х40 см) и го притиснете леко по дъното, като оставите извън тавата свободните краища. Разстелете пълнежа на равномерен слой и покрийте с тестото, останало извън тавата. Съединете добре тестото. Намажете пая със зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 30-35 минути.

5. След като пая изстине леко, нарежете го на големи парчета. Поръсете с малко лимонов сок и поднесете.

Продукти

  • За тестото:
  • 400 г брашно тип 00
  • 60 мл зехтин
  • 200 мл вода
  • За пълнежа:
  • 200 г бейби спанак
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. зехтин
  • 300 г рикота
  • 1/4 ч.ч. настърган пармезан
  • 1/4 ч.ч. настъргано пекорино
  • 2 яйца
  • 2 с.л. нарязан магданоз
  • сол и черен пипер
  • 1/4 ч.л. индийско орехче
  • 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички