Селски пай със спанак
Рецепта от: Силвия Колока
Тестото за този пай се приготвя само от брашно, зехтин и вода. То се разточва на голяма кора, върху която се разпределя плънката от задушен спанак, рикота и яйца. Този селски италиански пай със спанак е най-вкусен топъл.
Продукти
- За тестото:
- 400 г брашно тип 00
- 60 мл зехтин
- 200 мл вода
- За пълнежа:
- 200 г бейби спанак
- 1 скилидка чесън
- 1 с.л. зехтин
- 300 г рикота
- 1/4 ч.ч. настърган пармезан
- 1/4 ч.ч. настъргано пекорино
- 2 яйца
- 2 с.л. нарязан магданоз
- сол и черен пипер
- 1/4 ч.л. индийско орехче
- 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото сипете брашното и зехтина в голяма купа. Оформете кладенче в брашното и сипете внимателно водата. Смесете съставките с помощта на дървена лъжица. След това омесете до получаването на топка тесто. Извадете тестото върху набрашнен плот и го месете с натиск в продължение на 5 минути, докато стане еластично. Увийте тестото в кърпа и го оставете да почине 20 минути.
- 2. За пълнежа загрейте зехтина в тиган и запържете нарязаната на ситно скилидка чесън, за около минута. Добавете предварително измитите и подсушени листа спанак. Разбъркайте и гответе докато спанака се свие. Оставете сместа да изстине.
- 3. В купа смесете рикотата, настърганите пармезан и пекорино и яйцата. Разбъркайте добре. Добавете изстиналия спанак, нарязания магданоз и малко фино настъргана лимонова кора. Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче. Разбъркайте добре.
- 4. С помощта на точилка разточете тестото с дебелина 3 мм, на голяма кора. Тестото трябва да е почти прозрачно. Поставете тестото в предварително намаслена тава (30х40 см) и го притиснете леко по дъното, като оставите извън тавата свободните краища. Разстелете пълнежа на равномерен слой и покрийте с тестото, останало извън тавата. Съединете добре тестото. Намажете пая със зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 30-35 минути.
- 5. След като паят изстине леко, нарежете го на големи парчета. Поръсете с малко лимонов сок и поднесете.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Козуначени топчета с домашен течен шоколад
Рецепти Надия Хюсеин
Шоколадов соден хляб
Рецепти Стоян и Лора
Сандвичи с авокадо мус
Рецепти Надия Хюсеин
Понички с конфитюр
Рецепти Надия Хюсеин
Уелски кексчета със семена резене и кули от боровинки
Рецепти Надия Хюсеин
Сладки кифлички (сконс) с кокосов крем и сладко от ананас
Рецепти Надия Хюсеин
Охлювчета с кафе
Рецепти Стоян и Лора
Козуначени кифли с шоколад
Рецепти Силвия Колока
Понички с крем
Рецепти Стоян и Лора
Американски палачинки с тофи сос