Хлебчета с тиквени семки и стафиди
Рецепта от: Стоян и Лора
Тестото за тези хлебчета е с мая, а вкусът им е сладко-солен. Тиквените семки им придават хрупкава текстура.
Продукти
- 500 г брашно
- 300 мл прясно мляко
- 50 г сурови белени тиквени семки
- 40 г краве масло
- 21 г жива мая
- 1 щипка захар
- 2 яйца
- 3 с.л. мед
- 100 г тъмни стафиди щипка сол
Начин на приготвяне:
- 1. Разтворете маята в 50 мл мляко заедно с щипка захар и оставете да шупне.
- 2. Сипете брашното в купа и оформете кладенче в него. В кладенчето чукнете 1 яйце, добавете меда, разтопеното масло и останалото мляко. Добавете и шупналата мая. Поръсете със сол и постепенно омесете гладко и еластично тесто, което не залепва по пръстите.
- 3. Нарежете на ситно тиквените ядки и отделете малко количество от тях. Останалите нарязани ядки смесете със стафидите и ги поръсете върху тестото. Омесете тестото отново. Прехвърлете го в чиста купа и го оставете да втаса, докато удвои обема си.
- 4. Разделете тестото на 8 равни части и оформете всяка на топка. Подредете ги в тава, постлана с хартия за печене, на достатъчно разстояние една от друга. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да починат 30-40 минути.
- 5. Намажете хлебчетата с разбито яйце и поръсете с отделените тиквени семки. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор) 12 минути.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Питки със сирене
Рецепти Адам Лайо
Хляб роти канай
Рецепти Том Керидж
Плоски питки с доматена салата и бурата
Рецепти Рудолф ван Веен
Овесен хляб
Рецепти Стоян и Лора
Хотдог „Чорипан“
Рецепти Стоян и Лора
Гръцки хляб
Рецепти Силвия Колока
Безглутенова питка с бекон и семена от фенел
Рецепти Стоян и Лора
Хляб от лимец с орехи
Рецепти Стоян и Лора
Питка с масло и самардала
Рецепти Нико Рейнолдс
Пушен хумус и плосък хляб