Тестото за тези хлебчета е с мая, а вкусът им е сладко-солен. Тиквените семки им придават хрупкава текстура.

Продукти

  • 500 г брашно
  • 300 мл прясно мляко
  • 50 г сурови белени тиквени семки
  • 40 г краве масло
  • 21 г жива мая
  • 1 щипка захар
  • 2 яйца
  • 3 с.л. мед
  • 100 г тъмни стафиди щипка сол

Начин на приготвяне:

  • 1. Разтворете маята в 50 мл мляко заедно с щипка захар и оставете да шупне.
  • 2. Сипете брашното в купа и оформете кладенче в него. В кладенчето чукнете 1 яйце, добавете меда, разтопеното масло и останалото мляко. Добавете и шупналата мая. Поръсете със сол и постепенно омесете гладко и еластично тесто, което не залепва по пръстите.
  • 3. Нарежете на ситно тиквените ядки и отделете малко количество от тях. Останалите нарязани ядки смесете със стафидите и ги поръсете върху тестото. Омесете тестото отново. Прехвърлете го в чиста купа и го оставете да втаса, докато удвои обема си.
  • 4. Разделете тестото на 8 равни части и оформете всяка на топка. Подредете ги в тава, постлана с хартия за печене, на достатъчно разстояние една от друга. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да починат 30-40 минути.
  • 5. Намажете хлебчетата с разбито яйце и поръсете с отделените тиквени семки. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор) 12 минути.

Свързани рецепти

Виж всички