Хлебчета с тиквени семки и стафиди
Рецепта от: Стоян и Лора
1. Разтворете маята в 50 мл мляко заедно с щипка захар и оставете да шупне.
2. Сипете брашното в купа и оформете кладенче в него. В кладенчето чукнете 1 яйце, добавете меда, разтопеното масло и останалото мляко. Добавете и шупналата мая. Поръсете със сол и постепенно омесете гладко и еластично тесто, което не залепва по пръстите.
3. Нарежете на ситно тиквените ядки и отделете малко количество от тях. Останалите нарязания ядки смесете със стафидите и ги поръсете върху тестото. Омесете тестото отново. Прехвърлете го в чиста купа и го оставете да втаса, докато удвои обема си.
4. Разделете тестото на 8 равни части и оформете всяка на топка. Подредете ги в тава, постлана с хартия за печене, на достатъчно разстояние една от друга. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да починат 30-40 минути.
5. Намажете хлебчетата с разбито яйце и поръсете с отделените тиквени семки. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор) 12 минути.
2. Сипете брашното в купа и оформете кладенче в него. В кладенчето чукнете 1 яйце, добавете меда, разтопеното масло и останалото мляко. Добавете и шупналата мая. Поръсете със сол и постепенно омесете гладко и еластично тесто, което не залепва по пръстите.
3. Нарежете на ситно тиквените ядки и отделете малко количество от тях. Останалите нарязания ядки смесете със стафидите и ги поръсете върху тестото. Омесете тестото отново. Прехвърлете го в чиста купа и го оставете да втаса, докато удвои обема си.
4. Разделете тестото на 8 равни части и оформете всяка на топка. Подредете ги в тава, постлана с хартия за печене, на достатъчно разстояние една от друга. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да починат 30-40 минути.
5. Намажете хлебчетата с разбито яйце и поръсете с отделените тиквени семки. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор) 12 минути.
Продукти
- 500 г брашно 300 мл прясно мляко 50 г сурови белени тиквени семки 40 г краве масло 21 г жива мая 1 щипка захар 2 яйца 3 с.л. мед 100 г тъмни стафиди щипка сол
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Стоян и Лора
Палачинки със зелен сос и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Тарт с желирани плодове
Рецепти Стоян и Лора
Козуначени топчета с домашен течен шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Курабийките на мама Еми
Рецепти Стоян и Лора
Салата от зелен фасул и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Стоян и Лора
Мъфини с мак
Рецепти Стоян и Лора
Супа от чушки