Овесеният хляб е здравословен - приготвя се без набухвател и не съдържа глутен. В сместа, освен овесени ядки, се добавят сушени плодове, орехи, ленено семе, настъргана ябълка и мед. Насладете му се на закуска, намазан с масло и гарниран със сирене.

Продукти

  • 45 г стафиди
  • 45 г сушени червени боровинки
  • 1 голяма ябълка
  • 75 г орехови ядки
  • 1 портокал
  • 375 г овесени ядки
  • 45 г смляно ленено семе
  • 5 яйца
  • 1 ½ ч.л. канела
  • 270 мл прясно мляко
  • 3 с.л. мед

Начин на приготвяне:

  • 1. Сложете стафидите и сушените червени боровинки в купичка и ги залейте с гореща вода. След 5 минути ги прецедете и ги сложете в голяма купа.
  • 2. Настържете на едро ренде ябълката, без да я белите, а портокаловата кора настържете фино. Добавете ги в купата заедно с нарязаните на едро орехи, овесените ядки, смляното ленено семе, канелата, меда, яйцата и прясното мляко. Разбъркайте сместа много добре.
  • 3. Намажете с мазнина дъното и стените на форма за кекс (дължина 26 см) и постелете хартия за печене. Изсипете сместа във формата и изравнете. Печете по средата на предварително загрята фурна на 170 градуса 55 минути.
  • 4. Оставете хляба да изстине за 5 минути във формата, след това го извадете и поставете върху решетка докато изстине напълно. Поднесете с масло и прясно сирене.

Свързани рецепти

Виж всички