В тестото за тази фокача се добавят варени картофи за още по-богат вкус. В дупките в тестото се поставя чери домати. След изпичане фокачата се превръща в страхотни сандвичи със страчатела и прошуто. Задължително завършете със струйка зехтин!

Продукти

  • 200 г брашно тип 00
  • 50 г пълнозърнесто брашно
  • 90 г сварени картофи (на пюре)
  • 180 г вода
  • 200 мл зехтин Екстра върджин
  • 7 г суха мая
  • 7 г захар
  • 7 г сол
  • 100 г прошуто ди Парма
  • 1 буркан сладко от домати, чили и босилек
  • 125 г чери домати (различни цветове)
  • 300 г страчатела
  • 100 мл зехтин Екстра върджин

Начин на приготвяне:

  • 1. В голяма купа сипете водата и изсипете сухата мая в нея. Добавете двата вида брашно и разбъркайте с ръце. Добавете захарта, солта и картофеното пюре. Омесете тестото за 2-3 минути в купата. Добавете 50 мл зехтин и омесете отново. Извадете тестото върху плота и месете с натиск в продължение на 5 минути. Оформете топка, с помощта на нож направете кръст в горната част и я поставете в купата. Покрийте и оставете тестото да втаса за 1-1 ½ ч.
  • 2. Сипете зехтин на дъното на правоъгълна тава, да го покрие и го разнесете равномерно. Прехвърлете тестото в тавата, оваляйте леко в зехтина и го обърнете. Разтеглете тестото с пръсти, отвътре навън, така че да заеме цялата тава.
  • 3. Разрежете чери доматите на четвъртинки и ги поставете в дупки, оформени с пръст в тестото. Покрийте фокачата и оставете да увеличи двойно обема си. След това поръсете със зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути.
  • 4. Докато фокачата е топла, я намажете със смес от 50 мл вода и 150 мл зехтин.
  • 5. Изстиналата фокача нарежете на 6 правогълни парчета. Всяко парче разрежете по средата, с назъбен нож. Намажете долната част на парчето със страчатела и гарнирайте с прошуто ди Парма и сладко от домати.

Свързани рецепти

Виж всички