Питка с масло и самардала
Рецепта от: Стоян и Лора
Това е питка с мая, оформена на отделни рулца (хлебчета) с пълнеж от масло и самардала. Подходяща за всяка празнична трапеза!
Продукти
- 600 г брашно
- 370 мл затоплено прясно мляко
- 1 яйце
- 1/2 кубче мая
- 1 с.л. мед
- 1 ч.л. сол
- 30 г краве масло
- За ароматното масло:
- 100 г краве масло
- 1 с.л. самардала
- 1 яйце за намазване
- краве масло за намазване
- сусам за поръсване
- самардала за поръсване
Начин на приготвяне:
- 1. Смесете маята със 120 мл затоплено прясно мляко и меда и ги оставете настрани, докато маята втаса.
- 2. В голяма купа сипете брашното и солта, оформете кладенче. Чукнете яйцето, разбийте, и налейте шупналата мая, разтопено масло и останалото затоплено мляко. Замесете меко тесто. Поставете в купа и покрийте с фолио, оставете да втаса.
- 3. Разделете тестото на 4 равни части върху добре набрашнен плот. Разбъркайте разтопеното масло и самардалата.
- 4. Намажете тава за печене с масло, поставете лист пергаментова хартия и отново намажете с масло.
- 5. Разточете четирите парчета тесто на правоъгълници с еднаква големина. Намажете получените кори щедро с ароматното маслото и ги подредете една върху друга.
- 6. Нарежете тестото на около 14 ленти и ги навийте на рула. Подредете ги в тавата и оставете тестото да втаса отново.
- 7. Намажете с разбито яйце, поръсете със сусам и по желание с още самардала. Печете в загрята на 180 градуса фурна до готовност – около 20 минути.
- Съвет:
- Самардалата е солена, така че внимавайте с количеството.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Питки със сирене
Рецепти Адам Лайо
Хляб роти канай
Рецепти Том Керидж
Плоски питки с доматена салата и бурата
Рецепти Рудолф ван Веен
Овесен хляб
Рецепти Стоян и Лора
Хотдог „Чорипан“
Рецепти Стоян и Лора
Гръцки хляб
Рецепти Силвия Колока
Безглутенова питка с бекон и семена от фенел
Рецепти Стоян и Лора
Хляб от лимец с орехи
Рецепти Нико Рейнолдс
Пушен хумус и плосък хляб
Рецепти Люк Нгуен
Сладък хляб "Баба"