Това е питка с мая, оформена на отделни рулца (хлебчета) с пълнеж от масло и самардала. Подходяща за всяка празнична трапеза!

Продукти

  • 600 г брашно
  • 370 мл затоплено прясно мляко
  • 1 яйце
  • 1/2 кубче мая
  • 1 с.л. мед
  • 1 ч.л. сол
  • 30 г краве масло
  • За ароматното масло:
  • 100 г краве масло
  • 1 с.л. самардала
  • 1 яйце за намазване
  • краве масло за намазване
  • сусам за поръсване
  • самардала за поръсване

Начин на приготвяне:

  • 1. Смесете маята със 120 мл затоплено прясно мляко и меда и ги оставете настрани, докато маята втаса.
  • 2. В голяма купа сипете брашното и солта, оформете кладенче. Чукнете яйцето, разбийте, и налейте шупналата мая, разтопено масло и останалото затоплено мляко. Замесете меко тесто. Поставете в купа и покрийте с фолио, оставете да втаса.
  • 3. Разделете тестото на 4 равни части върху добре набрашнен плот. Разбъркайте разтопеното масло и самардалата.
  • 4. Намажете тава за печене с масло, поставете лист пергаментова хартия и отново намажете с масло.
  • 5. Разточете четирите парчета тесто на правоъгълници с еднаква големина. Намажете получените кори щедро с ароматното маслото и ги подредете една върху друга.
  • 6. Нарежете тестото на около 14 ленти и ги навийте на рула. Подредете ги в тавата и оставете тестото да втаса отново.
  • 7. Намажете с разбито яйце, поръсете със сусам и по желание с още самардала. Печете в загрята на 180 градуса фурна до готовност – около 20 минути.
  • Съвет:
  • Самардалата е солена, така че внимавайте с количеството.

Свързани рецепти

Виж всички