Хляб роти канай

Тестото за хляба роти се замесва лесно, но трябва да престои поне няколко часа на стайна температура. След това се разтяга с ръце, за да стане тънко, прегъва се като пакет и се пържи в малко мазнина. Хлябът роти се сервира топъл с къри.

Продукти

  • 4 ч.ч. брашно
  • 2 с.л. кондензирано мляко
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л. маргарин
  • 1 яйце
  • 2 ч.ч. олио
  • маргарин
  • гхи

Начин на приготвяне:

  • 1. В голяма купа сипете брашното, кондензираното мляко, солта, захарта, яйцето и 1 с.л. маргарин. Добавете малко вода и с ръце смесете продуктите. Добавете още вода, ако е необходимо, зада омесите гладко и еластично тесто.
  • 2. Разделете тестото на 10 равни части. Оформете всяко парче тесто на идеално гладка топка, като предварително си намажете ръцете с олио или маргарин. Поставете топчетата тесто в дълбока тавичка, плътно едно до друго, и ги залейте с 2 ч.ч. олио. Оставете на стайна температура за 1 нощ.
  • 3. Намажете с мазнина квадратно парче от плота с приблизителни размери 40х40 см. Вземете 1 топче тесто и го притиснете с твърдата част на дланта си върху плота, за да се оформи плосък диск. След това с пръсти започнете да разтегляте тестото във всички посоки, като съвсем леко го повдигате от плота, за да влезе въздух. Целта е тестото да стане прозрачно тънко. Намажете тестото с гхи и го сгънете като пощенски плик. Процедирайте по същия начин с останалите топчета тесто.
  • 4. Загрейте малко олио в тиган на умерен огън. Пържете хлебчетата от двете страни, до златисто. Докато са още топли, леко притиснете от двете страни хлебчетата, да се чуе изпукване. Поднесете с пилешко къри или друго ястие със сос.

Свързани рецепти

Виж всички