Сладък хляб "Баба"
Рецепта от: Люк Нгуен
Това е автентична китайска рецепта за "Баба" - плосък хляб от пшенично брашно със сладък или солен пълнеж. Хлябът се пече на тиган докато стане приятно хрупкав.
Продукти
- 2 ч.ч. брашно
- ½ ч.л. бакпулвер
- 500 мл изворна вода
- ½ ч.ч. печени фъстъци
- ½ ч.ч. печени орехи
- 1 с.л. черен сусам
- 2 с.л. захар
- 1 с.л. кафява захар
- 1 ч.ч. свинска мас
- 2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
- 1. Изсипете брашното в голяма купа и добавете към него бакпулвера. Разбъркайте и започнете да добавяте вода малко по малко, като разбърквате. Щом се оформи тесто, извадете го върху набрашнен плот и месете с натиск поне 5 минути, докато се получи гладко и еластично тесто. Поставете тестото в купата и покрийте с кухненска кърпа. Оставете го да почине за 10 минути.
- 2. За пълнежа счукайте в хаванче обелените печени фъстъци. След това добавете орехите и счукайте и тях. Добавете черния сусам и счукайте и него. Добавете двата вида захар и разбъркайте.
- 3. Разделете тестото на 3 равни части. Разточете едната част върху набрашнен плот, в елипсовидна форма с дебелина 5 мм и дължина 30 см. Намажете тестото с мас (или масло) и навийте на стегнато руло, откъм късата страна. След това усучете рулото с две ръце. Сплескайте тестото върху плота с дланта си, след това го разточете в кръгла форма, с дебелина 1 см. С ръце оформете джоб и в него поставете 3 ч.л. от сместа за пълнеж. Завийте тестото на топка.
- 4. Сплескайте топката с ръка върху набрашнен плот и я разточете в кръгла форма, с дебелина 1 см. Направете същото с останалите 2 части тесто.
- 5. Загрейте тиган с 2-3 с.л. олио в него. Поставете един хляб в тигана и пържете по 2-3 минути от всяка страна, докато се образуват балончета и придобие златист цвят. Разрежете топлите сладки хлебчета на 8 триъгълни парчета.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Питки със сирене
Рецепти Адам Лайо
Хляб роти канай
Рецепти Том Керидж
Плоски питки с доматена салата и бурата
Рецепти Рудолф ван Веен
Овесен хляб
Рецепти Стоян и Лора
Хотдог „Чорипан“
Рецепти Стоян и Лора
Гръцки хляб
Рецепти Силвия Колока
Безглутенова питка с бекон и семена от фенел
Рецепти Стоян и Лора
Хляб от лимец с орехи
Рецепти Стоян и Лора
Питка с масло и самардала
Рецепти Нико Рейнолдс
Пушен хумус и плосък хляб