Това е автентична китайска рецепта за "Баба" - плосък хляб от пшенично брашно със сладък или солен пълнеж. Хлябът се пече на тиган докато стане приятно хрупкав.

Продукти

  • 2 ч.ч. брашно
  • ½ ч.л. бакпулвер
  • 500 мл изворна вода
  • ½ ч.ч. печени фъстъци
  • ½ ч.ч. печени орехи
  • 1 с.л. черен сусам
  • 2 с.л. захар
  • 1 с.л. кафява захар
  • 1 ч.ч. свинска мас
  • 2 с.л. олио

Начин на приготвяне:

  • 1. Изсипете брашното в голяма купа и добавете към него бакпулвера. Разбъркайте и започнете да добавяте вода малко по малко, като разбърквате. Щом се оформи тесто, извадете го върху набрашнен плот и месете с натиск поне 5 минути, докато се получи гладко и еластично тесто. Поставете тестото в купата и покрийте с кухненска кърпа. Оставете го да почине за 10 минути.
  • 2. За пълнежа счукайте в хаванче обелените печени фъстъци. След това добавете орехите и счукайте и тях. Добавете черния сусам и счукайте и него. Добавете двата вида захар и разбъркайте.
  • 3. Разделете тестото на 3 равни части. Разточете едната част върху набрашнен плот, в елипсовидна форма с дебелина 5 мм и дължина 30 см. Намажете тестото с мас (или масло) и навийте на стегнато руло, откъм късата страна. След това усучете рулото с две ръце. Сплескайте тестото върху плота с дланта си, след това го разточете в кръгла форма, с дебелина 1 см. С ръце оформете джоб и в него поставете 3 ч.л. от сместа за пълнеж. Завийте тестото на топка.
  • 4. Сплескайте топката с ръка върху набрашнен плот и я разточете в кръгла форма, с дебелина 1 см. Направете същото с останалите 2 части тесто.
  • 5. Загрейте тиган с 2-3 с.л. олио в него. Поставете един хляб в тигана и пържете по 2-3 минути от всяка страна, докато се образуват балончета и придобие златист цвят. Разрежете топлите сладки хлебчета на 8 триъгълни парчета.

Свързани рецепти

Виж всички