Пушен хумус и плосък хляб
Рецепта от: Нико Рейнолдс
Хумусът е с пушен вкус от печения върху скара чесън, а тестото за плоския хляб е с кисело мляко и бакпулвер. Върху намазания с пушен хумус хляб се накъсват и печени зеленчуци. Вкусно лятно хапване!
Продукти
- За хумуса:
- 1 консерва нахут (400 г)
- 1 глава чесън
- 1 с.л. пушен червен пипер
- 2 с.л. сусамов тахан
- 1 лимон, сок
- сол и черен пипер
- За хляба:
- 350 г брашно с набухвател
- 1 ч.л. бакпулвер
- 350 г кисело мляко
- щипка сол
- 1 връзка от ппресни подправки – розмарин, мащерка, риган
- 100 мл разтопено масло
- За печените зеленчуци:
- 1 патладжан
- 1 тъмнозелена тиквичка
- зехтин
- сол и черен пипер
- 50 г пармезан
- Допълнително:
- 1 ч.л. каперси
- шепа рукола
- 50 г орехови ядки
Начин на приготвяне:
- 1. Прецедете нахута в стоманена цедка и го поставете, както е в цедката върху загрята скара за 30 минути.
- 2. Поставете цялата глава чесън върху парче алуминиево фолио и я поръсете с малко зехтин. Завийте добре и поставете върху скарата за 15 минути.
- 3. За тестото за питките сипете брашното, киселото мляко, бакпулвера и солта в купа. Омесете с ръце докато се образува тесто. Извадете тестото върху набрашнен плот и месете с натиск в продължение на 5 минути. Оформете на топка и поставете в купата. Оставете тестото да почине 30 минути.
- 4. Разделете тестото на 4 топки. Разточете всяка върху набрашнен плот с дебелина ½ мм. Поставете питките върху загрятата скара и печете по 4 минути от всяка страна. Щом обърнете питките, намажете с разтопено масло, с помощта на връзката от пресни билки. Като прехвърлите питките в чинии, намажете ги и от другата страна.
- 5. Сложете запечения златист нахут в блендер заедно с изтисканите скилидки печен чесън, тахан, червен пипер, лимонов сок, сол и черен пипер. Пасирайте сместа.
- 6. Нарежете патладжана на кръгчета с дебелина ½ см, а тиквичките разрежете на две по дължина. Сложете ги в тавичка и ги овкусете със сол, черен пипер и зехтин. Разбъркайте добре. Подредете ги върху загрята скара и печете 6 минути. Обърнете ги. Поръсете разрязаната страна на тиквичките обилно с настърган пармезан и затворете капака. Печете още 6 минути.
- 7. В купа смесете руколата и нарязаните орехи и каперси. Сипете малко от водата от каперсите и разбъркайте добре.
- 8. Намажете всяка питка обилно с хумус. Върху него накъсайте печени патладжани и нарязани на едро печени тиквички. Най-отгоре поставете щипка рукола с орехи и каперси. Завършете с настърган пармезан.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Питки със сирене
Рецепти Адам Лайо
Хляб роти канай
Рецепти Том Керидж
Плоски питки с доматена салата и бурата
Рецепти Рудолф ван Веен
Овесен хляб
Рецепти Стоян и Лора
Хотдог „Чорипан“
Рецепти Стоян и Лора
Гръцки хляб
Рецепти Силвия Колока
Безглутенова питка с бекон и семена от фенел
Рецепти Стоян и Лора
Хляб от лимец с орехи
Рецепти Стоян и Лора
Питка с масло и самардала
Рецепти Люк Нгуен
Сладък хляб "Баба"