Хумусът е с пушен вкус от печения върху скара чесън, а тестото за плоския хляб е с кисело мляко и бакпулвер. Върху намазания с пушен хумус хляб се накъсват и печени зеленчуци. Вкусно лятно хапване!

Продукти

  • За хумуса:
  • 1 консерва нахут (400 г)
  • 1 глава чесън
  • 1 с.л. пушен червен пипер
  • 2 с.л. сусамов тахан
  • 1 лимон, сок
  • сол и черен пипер
  • За хляба:
  • 350 г брашно с набухвател
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 350 г кисело мляко
  • щипка сол
  • 1 връзка от ппресни подправки – розмарин, мащерка, риган
  • 100 мл разтопено масло
  • За печените зеленчуци:
  • 1 патладжан
  • 1 тъмнозелена тиквичка
  • зехтин
  • сол и черен пипер
  • 50 г пармезан
  • Допълнително:
  • 1 ч.л. каперси
  • шепа рукола
  • 50 г орехови ядки

Начин на приготвяне:

  • 1. Прецедете нахута в стоманена цедка и го поставете, както е в цедката върху загрята скара за 30 минути.
  • 2. Поставете цялата глава чесън върху парче алуминиево фолио и я поръсете с малко зехтин. Завийте добре и поставете върху скарата за 15 минути.
  • 3. За тестото за питките сипете брашното, киселото мляко, бакпулвера и солта в купа. Омесете с ръце докато се образува тесто. Извадете тестото върху набрашнен плот и месете с натиск в продължение на 5 минути. Оформете на топка и поставете в купата. Оставете тестото да почине 30 минути.
  • 4. Разделете тестото на 4 топки. Разточете всяка върху набрашнен плот с дебелина ½ мм. Поставете питките върху загрятата скара и печете по 4 минути от всяка страна. Щом обърнете питките, намажете с разтопено масло, с помощта на връзката от пресни билки. Като прехвърлите питките в чинии, намажете ги и от другата страна.
  • 5. Сложете запечения златист нахут в блендер заедно с изтисканите скилидки печен чесън, тахан, червен пипер, лимонов сок, сол и черен пипер. Пасирайте сместа.
  • 6. Нарежете патладжана на кръгчета с дебелина ½ см, а тиквичките разрежете на две по дължина. Сложете ги в тавичка и ги овкусете със сол, черен пипер и зехтин. Разбъркайте добре. Подредете ги върху загрята скара и печете 6 минути. Обърнете ги. Поръсете разрязаната страна на тиквичките обилно с настърган пармезан и затворете капака. Печете още 6 минути.
  • 7. В купа смесете руколата и нарязаните орехи и каперси. Сипете малко от водата от каперсите и разбъркайте добре.
  • 8. Намажете всяка питка обилно с хумус. Върху него накъсайте печени патладжани и нарязани на едро печени тиквички. Най-отгоре поставете щипка рукола с орехи и каперси. Завършете с настърган пармезан.

Свързани рецепти

Виж всички