Аранчини
Рецепта от: Силвия Колока
Приготвянето на тези оризови топки по класическа италианска рецепта е дълъг процес и изисква подготовка от предишния ден. Но вкусът и удоволствието си заслужават!
Продукти
- 2 ч.ч. ориз Арборио или Карнароли
- ½ глава лук
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. зехтин
- 500 г кайма смес
- сол и черен пипер
- 1 ½ ч.ч. замразен грах
- 125 мл червено сухо вино
- 600 мл домати пасата
- 3 яйца
- 2 ч.ч. настърган пармезан
- шепа магданоз
- 150 г скаморца
- 2 ч.ч. галета
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
- 1. Сипете ориза в тенджера с вряща подсолена вода и разбъркайте. Варете 20 минути, като разбърквате от време на време. Прецедете ориза и го разстелете в тава. Оставете да изстине.
- 2. За соса в дълбок тиган с 2 с.л. зехтин запържете нарязания на ситно лук. След минута добавете и нарязания на ситно чесън. Разбъркайте за 30 секунди. Добавете каймата и запържете и нея за 2-3 минути, като я разделяте на песъчинки. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете граха и виното. Изчакайте 2-3 минути да се изпари алкохола и добавете пасираните домати. Захлупете тигана и гответе на слаб огън 2 часа, докато сосът се сгъсти. След това оставете соса да изстине добре, може да го прехвърлите в съд с капак и да го поставите в хладилник за 1 нощ.
- 3. Пресипете ориза в голяма купа. Разбийте яйцата отделно и ги добавете към ориза. Добавете и фино настъргания пармезан, нарязания на ситно магданоз и омесете сместа с ръце. В дълбока чиния сипете галетата.
- 4. С мокри ръце загребвайте от сместа с ориза и оформете кръгла топка с размерите на топка на тенис между дланите си. С пръст оформете вдлъбнатина в дупката и в нея сипете 1-2 с.л. от соса с кайма и 1-2 кубчета скаморца. Вземете още малко от сместа с ориза и оформете капаче на пълнената топка ориз. Оваляйте топката много добре в галетата, след това я дооформете с длани, да придобие по-овална форма.
- 5. Сипете 4-5 пръста олио в тенджера и го загрейте до 170 градуса. Пържете аранчините на порции, по 4-5 минути, от всички страни, до златисто. Извадете върху кухненска хартия. Сервирайте аранчините топли.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Три вида ризото
Рецепти Рудолф ван Веен
Доматено ризото
Рецепти Лука Чиано
Черно ризото с просеко, скариди и лайм
Рецепти Адам Лайо
Наси лемак
Рецепти Лука Чиано
Хрупкави кошнички от ориз и мастило от сепия с крем от рикота
Рецепти Адам Лайо
Наси улам с микробилки
Рецепти Марк Мориарти
Ризото "Качо е пепе"
Рецепти Стоян и Лора
Ризото с печени чушки
Рецепти Лиса Фокнър
Кедгъри
Рецепти Стоян и Лора
Ориз с патладжани