Наси лемак е националното ястие на Малайзия и въпреки че вариациите му са безкрайни, в него задължително присъстват сварен в кокосово мляко ориз, няколко хрупкави добавки и запържена пикантна паста самбал.

Продукти

  • 2 с.л. олио
  • За самбала:
  • 3 големи червени люти чушки
  • 8 сушени люти чушки
  • ¼ ч.ч. сушена аншоа
  • 1 глава лук
  • 1 стрък лимонена трева
  • 2 см корен джинждифил
  • 4 скилидки чесън
  • 2 ядки кукуи
  • 2 см балакан (паста от скариди)
  • ½ ч.ч. олио
  • ¼ ч.ч. паста от тамаринд
  • 1 с.л. палмова захар
  • 2 с.л. захар
  • ½ ч.л. сол
  • За ориза:
  • 2 ч.ч. жасминов ориз
  • 200 мл кокосово мляко
  • 2 листа пандан
  • За сервиране:
  • ½ ч.ч. сушена аншоа
  • ¼ ч.ч. сурови фъстъци
  • 1 къса краставица
  • 1 сварено яйце

Начин на приготвяне:

  • 1. Измийте ориза под течаща вода, докато водата под него стане прозрачна и го отцедете. Сипете го в тенджера и го залейте с кокосово мляко. Начупете или вържете на възел листата пандан и ги поставете в ориза. Залейте ориза със студена вода – 2 см над него. Поставете на умерен огън и оставете да заври. След това намалете силата на огъня до най-слабата степен, захлупете и гответе 12 минути. Дръпнете от огъня и оставете ориза захлупен 5 минути.
  • 2. Запържете сушената аншоа в уок с 1-2 с.л. олио, до хрупкавост. Извадете аншоата върху кухненска хартия и изпържете по същия начин фъстъците. Поръсете с щипка захар и щипка сол.
  • 3. За самбала залейте пастата от тамаринд с 1 ч.ч. гореща вода и оставете настрани. Сложете обелените и нарязани пресни и сушени (предварително накиснати в топла вода) люти чушки, лука, чесъна, джинджифила, бялата част на стръковете лимонена трева, ядките кукуи и пастата от скариди в блендер и смелете на паста.
  • 4. Загрейте олиото в уок и запържете самбала за 10 минути, при непрекъснато разбъркване. Добавете прецедената паста от тамаринд, палмовата захар, обикновената захар и солта. Пържете още 5 минути.
  • 5. Сглобете наси лемак като обърнете купичка жасминов ориз в единия край на чиния и гарнирате с пържена аншоа и фъстъци, нарязана краставица, разрязано на половина варено яйце и пържен самбал.

Свързани рецепти

Виж всички