Наси лемак
Рецепта от: Адам Лайо
Наси лемак е националното ястие на Малайзия и въпреки че вариациите му са безкрайни, в него задължително присъстват сварен в кокосово мляко ориз, няколко хрупкави добавки и запържена пикантна паста самбал.
Продукти
- 2 с.л. олио
- За самбала:
- 3 големи червени люти чушки
- 8 сушени люти чушки
- ¼ ч.ч. сушена аншоа
- 1 глава лук
- 1 стрък лимонена трева
- 2 см корен джинждифил
- 4 скилидки чесън
- 2 ядки кукуи
- 2 см балакан (паста от скариди)
- ½ ч.ч. олио
- ¼ ч.ч. паста от тамаринд
- 1 с.л. палмова захар
- 2 с.л. захар
- ½ ч.л. сол
- За ориза:
- 2 ч.ч. жасминов ориз
- 200 мл кокосово мляко
- 2 листа пандан
- За сервиране:
- ½ ч.ч. сушена аншоа
- ¼ ч.ч. сурови фъстъци
- 1 къса краставица
- 1 сварено яйце
Начин на приготвяне:
- 1. Измийте ориза под течаща вода, докато водата под него стане прозрачна и го отцедете. Сипете го в тенджера и го залейте с кокосово мляко. Начупете или вържете на възел листата пандан и ги поставете в ориза. Залейте ориза със студена вода – 2 см над него. Поставете на умерен огън и оставете да заври. След това намалете силата на огъня до най-слабата степен, захлупете и гответе 12 минути. Дръпнете от огъня и оставете ориза захлупен 5 минути.
- 2. Запържете сушената аншоа в уок с 1-2 с.л. олио, до хрупкавост. Извадете аншоата върху кухненска хартия и изпържете по същия начин фъстъците. Поръсете с щипка захар и щипка сол.
- 3. За самбала залейте пастата от тамаринд с 1 ч.ч. гореща вода и оставете настрани. Сложете обелените и нарязани пресни и сушени (предварително накиснати в топла вода) люти чушки, лука, чесъна, джинджифила, бялата част на стръковете лимонена трева, ядките кукуи и пастата от скариди в блендер и смелете на паста.
- 4. Загрейте олиото в уок и запържете самбала за 10 минути, при непрекъснато разбъркване. Добавете прецедената паста от тамаринд, палмовата захар, обикновената захар и солта. Пържете още 5 минути.
- 5. Сглобете наси лемак като обърнете купичка жасминов ориз в единия край на чиния и гарнирате с пържена аншоа и фъстъци, нарязана краставица, разрязано на половина варено яйце и пържен самбал.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Три вида ризото
Рецепти Рудолф ван Веен
Доматено ризото
Рецепти Лука Чиано
Черно ризото с просеко, скариди и лайм
Рецепти Лука Чиано
Хрупкави кошнички от ориз и мастило от сепия с крем от рикота
Рецепти Адам Лайо
Наси улам с микробилки
Рецепти Марк Мориарти
Ризото "Качо е пепе"
Рецепти Стоян и Лора
Ризото с печени чушки
Рецепти Лиса Фокнър
Кедгъри
Рецепти Стоян и Лора
Ориз с патладжани
Рецепти Стоян и Лора
Постни зелеви сарми