Доматено ризото
Рецепта от: Рудолф ван Веен
Леко и лесно за приготвяне ризото. Идеална рецепта за сезона на доматите!
Продукти
- 400 мл пасирани домати
- 100 мл вода
- 1 кубче органичен зеленчуков бульон
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- зехтин
- 200 г ориз за ризото
- 1 с.л. концентрирано доматено пюре
- 100 мл бяло вино
- 4 зрели домата
- 100 г меко козе сирене
- 0.5 връзка магданоз
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. В тенджера затоплете пасираните домати заедно с водата и кубчето бульон. Разбъркайте, за да стане сместа хомогенна.
- 2. Обелете и нарежете лука и чесъна на много ситно. Запържете ги в дълбок тиган с 2-3 с.л. зехтин, за около 2 минути. Добавете ориза и го запържете за още 2 минути, като бъркате непрекъснато. След това добавете доматеното пюре и бъркайте в продължение на 1 минута. Излейте бялото вино и го оставете да се изпари.
- 3. Започнете да добавяте към ориза черпак по черпак от топлата смес от пасирани домати и бульон. След добавянето на всеки черпак, разбърквайте ориза и изчаквайте той да поеме течността. цялата течност трябва да се добави за около 20 минути. За да разберете дали оризът е готов, опитайте го.
- 4. Измийте и нарежете доматите на четвъртинки. Отстранете семките на всяка четвъртинка и я нарежете на ситно. Добавете нарязаните домати в ризотото.
- 5. Накрая овкусете със сол и черен пипер. Начупете сиренето в ризотото и поръсете със ситно нарязания магданоз. Разбъркайте.
- 6. При поднасяне на ризотото поръсете всяка порция с още прясно нарязан магданоз и натрошено козе сирене.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Три вида ризото
Рецепти Лука Чиано
Черно ризото с просеко, скариди и лайм
Рецепти Адам Лайо
Наси лемак
Рецепти Лука Чиано
Хрупкави кошнички от ориз и мастило от сепия с крем от рикота
Рецепти Адам Лайо
Наси улам с микробилки
Рецепти Марк Мориарти
Ризото "Качо е пепе"
Рецепти Стоян и Лора
Ризото с печени чушки
Рецепти Лиса Фокнър
Кедгъри
Рецепти Стоян и Лора
Ориз с патладжани
Рецепти Стоян и Лора
Постни зелеви сарми