Ризото "Качо е пепе"
Рецепта от: Марк Мориарти
"Cacio e Pepe" означава "сирене и черен пипер" - това са и основните съставки в това кремообразно ризото.
Продукти
- 160 г ориз арборио
- 2 глави лук шалот
- 1 скилидка чесън
- 300 мл бяло вино
- 800 мл пилешки или зеленчуков бульон
- 1 с.л. счукани зърна черен пипер
- 50 г пармезан
- 50 г масло
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете лука на много ситно, а скилидката чесън настържете. Разтопете 30 г масло в дълбок тиган и запържете в него лука и чесъна заедно с щипка сол, докато омекнат.
- 2. Добавете ориза и го запържете за 1-2 минути, като го разбърквате непрекъснато. Добавете бялото вино и изчакайте то да се редуцира, без да спирате да разбърквате внимателно.
- 3. Започнете да добавяте топъл бульон – черпак по черпак, като готвите на висока температура. Оризът непрекъснато трябва да плува в течност. Разбърквайте внимателно през цялото време, докато оризът стане прозрачен, това ще отнеме между 8 и 12 минути. Когато оризът е напълно сварен, дръпнете тигана от котлона и добавете последен черпак бульон, настъргания пармезан, счукания черен пипер и 20 г масло. Разбъркайте и овкусете със сол, черен пипер и лимонов сок. След това разбъркайте енергично.
- 4. Оставете ризотото да почине 2 минути и го сервирайте топло в дълбоки чинии, поръсено с малко пармезан и счукан черен пипер.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Доматено ризото
Рецепти Лука Чиано
Черно ризото с просеко, скариди и лайм
Рецепти Адам Лайо
Наси лемак
Рецепти Лука Чиано
Хрупкави кошнички от ориз и мастило от сепия с крем от рикота
Рецепти Адам Лайо
Наси улам с микробилки
Рецепти Стоян и Лора
Ризото с печени чушки
Рецепти Лиса Фокнър
Кедгъри
Рецепти Стоян и Лора
Ориз с патладжани
Рецепти Стоян и Лора
Постни зелеви сарми
Рецепти Къртис Стоун
Ризото топки