Ризото "Качо е пепе"

"Cacio e Pepe" означава "сирене и черен пипер" - това са и основните съставки в това кремообразно ризото.

Продукти

  • 160 г ориз арборио
  • 2 глави лук шалот
  • 1 скилидка чесън
  • 300 мл бяло вино
  • 800 мл пилешки или зеленчуков бульон
  • 1 с.л. счукани зърна черен пипер
  • 50 г пармезан
  • 50 г масло

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете лука на много ситно, а скилидката чесън настържете. Разтопете 30 г масло в дълбок тиган и запържете в него лука и чесъна заедно с щипка сол, докато омекнат.
  • 2. Добавете ориза и го запържете за 1-2 минути, като го разбърквате непрекъснато. Добавете бялото вино и изчакайте то да се редуцира, без да спирате да разбърквате внимателно.
  • 3. Започнете да добавяте топъл бульон – черпак по черпак, като готвите на висока температура. Оризът непрекъснато трябва да плува в течност. Разбърквайте внимателно през цялото време, докато оризът стане прозрачен, това ще отнеме между 8 и 12 минути. Когато оризът е напълно сварен, дръпнете тигана от котлона и добавете последен черпак бульон, настъргания пармезан, счукания черен пипер и 20 г масло. Разбъркайте и овкусете със сол, черен пипер и лимонов сок. След това разбъркайте енергично.
  • 4. Оставете ризотото да почине 2 минути и го сервирайте топло в дълбоки чинии, поръсено с малко пармезан и счукан черен пипер.

Свързани рецепти

Виж всички