Тази оризова салата има много различни вариации из цяла Малайзия. Тази в стил ниония съдържа най-различни съставки - от сварено яйце до пресни корени галангал и куркума. Но по-семплият вариант на салатата залага на различни видове микробилки.

Продукти

  • ½ ч.ч. кокосови стърготини
  • ¼ ч.ч. сушени скариди
  • 3 ч.ч. сварен жасминов ориз
  • 3 главички лук шалот
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.л. захар
  • ¼ ч.л. бял пипер
  • 2 ч.ч. микробилки – тайландски босилек, лилав босилек, маточина, кориандър, червена горчица

Начин на приготвяне:

  • 1. Запечете кокосовите стърготини в сух тиган, до златисто. След това ги смелете в блендер на пудра.
  • 2. Запечете в сух тиган предварително накиснатите във вода и прецедени сушени скариди, докато станат ароматни. Смелете ги на пудра в блендер.
  • 3. В купа смесете смлените кокосови стърготини и сушени скариди. Нарежете лука на тънки кръгчета и добавете и него. Отрежете различни микробилки и добавете и тях в купата.
  • 4. Накрая добавете сварения жасминов ориз със стайна температура и овкусете със сол, захар и бял пипер. Разбъркайте и поднесете салатата.

Свързани рецепти

Виж всички