Ризото с гъби

Класическа рецепта за ризото с гъби. Освен пресни гъби (задължително използвайте и диви гъби!), се добавят и рехидратирани сушени гъби за още по-наситен аромат.

Продукти

  • 1 глава лук
  • 500 г гъби
  • 350 г ориз арборио
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 800 мл вода
  • 1 кубче органичен гъбен бульон
  • 20 г сушени манатарки
  • 80 г пармезан
  • щипка лют червен пипер
  • бучка масло
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • олио от трюфел

Начин на приготвяне:

  • 1. Обелете и нарежете на ситно лука. Запържете го в тиган с 1 с.л. зехтин и малка бучка масло, до прозрачност. 
  • 2. Сложете сушените манатарки в купичка и ги залейте с вряла вода. Оставете настрани за 10 минути.
  • 3. Почистете гъбите - кралски печурки и малко диви гъби /пачи крак, манатарки/. Нарежете печурките на филийки заедно с пънчетата, а дивите гъби накъсайте. Добавете ги в тигана и ги задушете за кратко.
  • 4. Усилете силата на огъня и добавете ориза. Разбърквайте докато той стане прозрачен. Добавете бялото вино, разбъркайте и изчакайте то да се изпари.
  • 5. В 1 литър гореща вода разтворете кубчето бульон от манатарки. Добавяйте по 1 черпак от топлия бульон при ориза и разбърквайте докато той се поеме от ориза. Продължете така до използването на целия бульон, това ще отнеме около 20 минути. 
  • 6. Изцедете сушените манатарки и ги нарежете. Добавете ги в ризотото заедно с прецедената течност от гъбите. разбъркайте докато течността се поеме от ориза. Добавете щипка лют червен пипер, настърган пармезан и малка бучка масло. Разбъркайте за още 2-3 минути и дръпнете от огъня. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте.
  • 7. Сервирайте ризотото веднага, поръсено с малко настърган пармезан и няколко капки трюфелово олио.

Свързани рецепти

Виж всички