Начин на приготвяне:
1. Обелете и нарежете на ситно лука. Запържете го в тиган с 1 с.л. зехтин и малка бучка масло, до прозрачност.
2. Сложете сушените манатарки в купичка и ги залейте с вряла вода. Оставете настрани за 10 минути.
3. Почистете гъбите - кралски печурки и малко диви гъби /пачи крак, манатарки/. Нарежете печурките на филийки заедно с пънчетата, а дивите гъби накъсайте. Добавете ги в тигана и ги задушете за кратко.
3. Почистете гъбите - кралски печурки и малко диви гъби /пачи крак, манатарки/. Нарежете печурките на филийки заедно с пънчетата, а дивите гъби накъсайте. Добавете ги в тигана и ги задушете за кратко.
4. Усилете силата на огъня и добавете ориза. Разбърквайте докато той стане прозрачен. Добавете бялото вино, разбъркайте и изчакайте то да се изпари.
5. В 1 литър гореща вода разтворете кубчето бульон от манатарки. Добавяйте по 1 черпак от топлия бульон при ориза и разбърквайте докато той се поеме от ориза. Продължете така до използването на целия бульон, това ще отнеме около 20 минути.
6. Изцедете сушените манатарки и ги нарежете. Добавете ги в ризотото заедно с прецедената течност от гъбите. разбъркайте докато течността се поеме от ориза. Добавете щипка лют червен пипер, настърган пармезан и малка бучка масло. Разбъркайте за още 2-3 минути и дръпнете от огъня. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте.
7. Сервирайте ризотото веднага, поръсено с малко настърган пармезан и няколко капки трюфелово олио.
Продукти
- 1 глава лук
- 500 г гъби
- 350 г ориз арборио
- 1 ч.ч. бяло вино
- 800 мл вода
- 1 кубче органичен гъбен бульон
- 20 г сушени манатарки
- 80 г пармезан
- щипка лют червен пипер
- бучка масло
- сол и прясно смлян черен пипер
- олио от трюфел