Ориз с патладжани
Рецепта от: Стоян и Лора
Това е рецепта за ориз с патладжани на фурна - идеално вегетарианско ястие. Патладжаните първо се запържват, след това част от тях се наситняват и се смесват с ориза. Сместа се изсипва в тава, а отгоре се подреждат кръгчета патладжани.
Продукти
- 300 г ориз балдо
- 3 патладжана (дребни)
- 1 консерва домати на кубчета (400 г)
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1/2 връзка босилек
- 1/2 връзка магданоз
- зехтин за пържене
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете патладжаните на шайби. Посолете ги и ги оставете за 20 минути, да се отдели горчивата вода. Измийте ги и ги подсушете.
- 2. Запържете ги в зехтин (около 50 мл) от двете страни до златисто. Отделете от патладжаните 13–14 шайби за покриване на ястието. Останалите патладжани нарежете.
- 3. Сварете ориза в около 1 л вода до готовност.
- 4. Наситнете лука и чесъна и ги запържете в около 50 мл зехтин, като ги посолите. След това налейте доматите. Гответе до сгъстяване. Поръсете наситнените магданоз и босилек, разбъркайте и дръпнете от огъня.
- 5. Смесете ориза с доматите и наситнените патладжани. Разбъркайте добре и изсипете сместа в тавичка.
- 6. Покрийте със заделените шайби патладжани и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност – около 10 минути.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Три вида ризото
Рецепти Рудолф ван Веен
Доматено ризото
Рецепти Лука Чиано
Черно ризото с просеко, скариди и лайм
Рецепти Адам Лайо
Наси лемак
Рецепти Лука Чиано
Хрупкави кошнички от ориз и мастило от сепия с крем от рикота
Рецепти Адам Лайо
Наси улам с микробилки
Рецепти Марк Мориарти
Ризото "Качо е пепе"
Рецепти Стоян и Лора
Ризото с печени чушки
Рецепти Лиса Фокнър
Кедгъри
Рецепти Стоян и Лора
Постни зелеви сарми