Това е рецепта за ориз с патладжани на фурна - идеално вегетарианско ястие. Патладжаните първо се запържват, след това част от тях се наситняват и се смесват с ориза. Сместа се изсипва в тава, а отгоре се подреждат кръгчета патладжани.

Продукти

  • 300 г ориз балдо
  • 3 патладжана (дребни)
  • 1 консерва домати на кубчета (400 г)
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 връзка босилек
  • 1/2 връзка магданоз
  • зехтин за пържене
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете патладжаните на шайби. Посолете ги и ги оставете за 20 минути, да се отдели горчивата вода. Измийте ги и ги подсушете.
  • 2. Запържете ги в зехтин (около 50 мл) от двете страни до златисто. Отделете от патладжаните 13–14 шайби за покриване на ястието. Останалите патладжани нарежете.
  • 3. Сварете ориза в около 1 л вода до готовност.
  • 4. Наситнете лука и чесъна и ги запържете в около 50 мл зехтин, като ги посолите. След това налейте доматите. Гответе до сгъстяване. Поръсете наситнените магданоз и босилек, разбъркайте и дръпнете от огъня.
  • 5. Смесете ориза с доматите и наситнените патладжани. Разбъркайте добре и изсипете сместа в тавичка.
  • 6. Покрийте със заделените шайби патладжани и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност – около 10 минути.

Свързани рецепти

Виж всички