Ризото топки
Рецепта от: Къртис Стоун
Тази рецепта представя авторски прочит на класическата италианска рецепта за аранчини (оризови топки). Първо се приготвя т.нар. бяло ризото, към него се добавя масло и сирене Пекорино. След като оризът изстине, се оформят топки с парче моцарела в тях и се панират. Ризото топките са най-вкусни топли.
Продукти
- За ризотото:
- 5 3/4 ч.ч. пилешки или зеленчуков бульон
- 2 с.л. зехтин
- 2 ч.ч. нарязан на ситно лук
- 2 скилидки чесън
- 1 1/2 ч.ч. ориз арборио
- 2/3 ч.ч. бяло сухо вино
- 2/3 ч.ч. настъргано сирене Пекорино
- 1/4 ч.ч. безсолно масло
- сол и прясно смлян черен пипер
- За ризото топките:
- 1 1/2 ч.ч. хлебни трохи
- 1/2 ч.ч. настъргано сирене Пекорино
- 2 яйца
- прясно смлян черен пипер
- 60 г биволска моцарела
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
- 1. За ризотото сипете пилешкия бульон в тенджера и го дръжте топъл върху котлон, на слаб огън.
- 2. Загрейте тенджера или дълбок тиган със 2-3 с.л. зехтин и запържете нарязания на ситно лук. Щом лукът стане прозрачен, след около 8 минути, добавете и нарязания на ситно чесън. Гответе 1 минута и добавете ориза. запържете го докато стане прозрачен. Добавете виното и изчакайте то да се изпари. Добавете 1 ч.ч. топъл бульон и бъркайте в продължение на 3 минути, докато оризът го попие. След това продължете по същия начин, доливайки по 1 ч.ч. от бульона през 3 минути, докато оризът се свари. Това ше отнеме около 28 минути.
- 3. Дръпнете ориза от котлона и настържете сиренето Пекорино. Добавете и маслото, нарязано на кубчета. Върнете върху котлона и разбъркайте докато сиренето и маслото се разтопят. Овкусете със сол и черен пипер.
- 4. Пресипете ризотото в плитка в тавичка и го изравнете. Поставете в хладилник докато стегне.
- 5. За ризото топките накъсайте на парченца моцарелата. В купа разбийте яйцата. Добавете 1/2 ч.ч. галета панко (по желание добавете фино настъргана лимонова кора и смлян черен пипер към нея) и настърганото сирене. Разбъркайте и добавете 2 ч.ч. студено ризото. Разбъркайте до хомогенност. Вземете малко от сместа и го оформете на малко кръгче с ръце. Направете дупка по средата и поставете парче моцарела в нея. След това оформете на гладка топка. Оваляйте топките в останалата галета и ги подредете в тавичка. Поставете топките в хладилника да се стегнат.
- 6. Загрейте 4-5 пръста олио в дълбока тенджера до 180 градуса. Пържете ризото топките на порции, като ги поставите в мазнината внимателно, с помощта на решетеста лъжица. Щом ризото топките придобият тъмнозлатист цвят, за около 4 минути пържене, ги извадете върху кухненска хартия. Оставете ги да починат 2 минути и сервирайте.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Три вида ризото
Рецепти Рудолф ван Веен
Доматено ризото
Рецепти Лука Чиано
Черно ризото с просеко, скариди и лайм
Рецепти Адам Лайо
Наси лемак
Рецепти Лука Чиано
Хрупкави кошнички от ориз и мастило от сепия с крем от рикота
Рецепти Адам Лайо
Наси улам с микробилки
Рецепти Марк Мориарти
Ризото "Качо е пепе"
Рецепти Стоян и Лора
Ризото с печени чушки
Рецепти Лиса Фокнър
Кедгъри
Рецепти Стоян и Лора
Ориз с патладжани