Начин на приготвяне:

1. За ризотото сипете пилешкия бульон в тенджера и го дръжте топъл върху котлон, на слаб огън.

2. Загрейте тенджера или дълбок тиган със 2-3 с.л. зехтин и запържете нарязания на ситно лук. Щом лукът стане прозрачен, след около 8 минути, добавете и нарязания на ситно чесън. Гответе 1 минута и добавете ориза. запържете го докато стане прозрачен. Добавете виното и изчакайте то да се изпари. Добавете 1 ч.ч. топъл бульон и бъркайте в продължение на 3 минути, докато оризът го попие. След това продължете по същия начин, доливайки по 1 ч.ч. от бульона през 3 минути, докато оризът се свари. Това ше отнеме около 28 минути.

3. Дръпнете ориза от котлона и настържете сиренето Пекорино. Добавете и маслото, нарязано на кубчета. Върнете върху котлона и разбъркайте докато сиренето и маслото се разтопят. Овкусете със сол и черен пипер.

4. Пресипете ризотото в плитка в тавичка и го изравнете. Поставете в хладилник докато стегне.

5. За ризото топките накъсайте на парченца моцарелата. В купа разбийте яйцата. Добавете 1/2 ч.ч. галета панко (по желание добавете фино настъргана лимонова кора и смлян черен пипер към нея) и настърганото сирене. Разбъркайте и добавете 2 ч.ч. студено ризото. Разбъркайте до хомогенност. Вземете малко от сместа и го оформете на малко кръгче с ръце. Направете дупка по средата и поставете парче моцарела в нея. След това оформете на гладка топка. Оваляйте топките в останалата галета и ги подредете в тавичка. Поставете топките в хладилника да се стегнат.

6. Загрейте 4-5 пръста олио в дълбока тенджера до 180 градуса. Пържете ризото топките на порции, като ги поставите в мазнината внимателно, с помощта на решетеста лъжица. Щом ризото топките придобият тъмнозлатист цвят, за около 4 минути пържене, ги извадете върху кухненска хартия. Оставете ги да починат 2 минути и сервирайте.

Продукти

За ризотото:

  • 5 3/4 ч.ч. пилешки бульон
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 ч.ч. нарязан на ситно лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 1/2 ч.ч. ориз арборио
  • 2/3 ч.ч. бяло сухо вино
  • 2/3 ч.ч. настъргано сирене Пекорино
  • 1/4 ч.ч. безсолно масло
  • сол и прясно смлян черен пипер

За ризото топките:

  • 1 1/2 ч.ч. хлебни трохи
  • 1/2 ч.ч. настъргано сирене Пекорино
  • 2 яйца
  • прясно смлян черен пипер
  • 60 г биволска моцарела
  • олио за пържене

Свързани рецепти