Сладостта на печените чушки се съчетава идеално с двата вида сирене и кремообразната текстура на ориза в това ризото.

Продукти

  • 300 г ориз арборио
  • 12 бр. печени червени чушки
  • 1 глава лук
  • 1 стъбло селъри
  • 2 скилидки чесън
  • 1 литър зеленчуков бульон
  • 50 мл зехтин
  • 150 мл бяло вино
  • 0.5 ч.л. пушен червен пипер
  • 2 с.л. крем-сирене
  • 80 г сирене Гран падано
  • 2 стръка босилек
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. Почистете чушките, пасирайте половината от тях, а останалите нарежете на ивички. 
  • 2. Обелете и наситнете лука, целината и чесъна. Запържете ги за кратко в загретия зехтин. 
  • 3. Сипете ориза, запържете леко и него и добавете пасираните чушки. Разбъркайте.
  • 4. Налейте виното и след като то се изпари, наливайте малко по малко от бульона. Посолете. Гответе докато оризът стане готов, но е все още леко твърд в средата на зърната. 
  • 5. Дръпнете от огъня и добавете червения пушен пипер, крем-сиренето, ивичките печени чушки, настърганото сирене „Грана падано“, накълцания босилек и черен пипер на вкус. Разбъркайте и сервирайте.
  • Съвет:
  • Не ползвайте чушки от буркан, за да сте сигурни, че нямат оцет.
  • По желание поднесете със запечени на сух тиган филирани бадеми.

Свързани рецепти

Виж всички