The Walt Disney Company
Агнешка чорба

Агнешката чорба се приготвя бавно. Месото се сварява до пълна готовност, а бульонът се прецежда. Накрая супата се застройва. Класическа пролетна супа от българската кухня!

Продукти

  • 3 агнешки джолана (около 1,5 кг)
  • 1 малка глава лук
  • 2 моркова
  • 2 стръка стеблена целина
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 картоф
  • 1 скилидка чесън
  • 50 г бисерен ориз
  • 50 г краве масло
  • 1 връзка джоджен
  • 1 дафинов лист
  • сол и черен пипер на зърна на вкус
  • За застройката:
  • 2 жълтъка
  • 50 г кисело мляко
  • сокът от 1/2 лимон
  • 1 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

  • 1. Сложете агнешките джолани в тенджера заедно с една глава лук, един морков и стрък целина, обелени и нарязани на едро. Залейте с вода около 1,5–2 л вода. Добавете около 1 с.л. черен пипер на зърна, дафиновия лист и сол на вкус. Оставете на котлона да кипне и гответе, докато месото започне да се отделя от костите – 2–4 часа. Прецедете бульона и почистете месото от костите.
  • 2. Обелете и нарежете на малки кубчета останалите морков и целина, както и пресния лук и скилидката чесън.
  • 3. В тенджера загрейте 50 г масло и запържете в тях за кратко нарязаните зеленчуци.
  • 4. Налейте в тенджерата около литър и половина от прецедения бульон и прибавете нарязания на кубчета картоф. Откъснете листата на връзката джожден, а дръжките пуснете в тенджерата. Малко по-късно изсипете и 50 г бисерен ориз.
  • 5. Когато зеленчуците са готови прибавете месото, нарязано на кубчета.
  • 6. За застройката в купа разбъркайте хубаво лимоновия сок, киселото мляко, брашното и жълтъците. Налейте един черпак от горещия бульон в сместа и темперирайте. Изсипете в тенджерата при месото, разбъркайте и изключете котлона.
  • 7. Извадете клонките джоджен и добавете наситнените заделени листа джоджен.

Свързани рецепти

Виж всички