Как се прави домашна тархана

Как се прави домашна тархана

Начин на приготвяне:

Рецептата за тархана представлява начин за съхранение на зеленчуците чрез сушене и ферментация, затова нашите прабаби и баби са я приготвяли в края на лятото. Начинът на приготвяне на тарханата е по-трудоемък, но благодарение на нея ще имаме сушени зеленчуци през цялата зима.

1. За да приготвите домашна тархана, започнете със зеленчуците. Разрежете доматите на четвъртинки и ги сложете в блендер. Смелете ги. Сипете 1-2 с.л. зехтин в тиган и сипете смлените домати.

2. Смелете разрязаните на половинки обелени глави лук в блендер. Добавете смления лук при доматите.

3. Почистете чушките - зелени и червени и смелете и тях в блендера. Добавете ги в тигана.

4. Смелете листата магданоз и копър в блендера, като добавите няколко лъжици кисело мляко. Изсипете сместа при останалите зеленчуци и разбъркайте. Добавете пюрето от чушки и овкусете със сол и сушена мента.

5. Пресипете зеленчуковата смес в голяма купа. Добавете останалото кисело мляко и разбъркайте до хомогенност. Начинът на приготвяне на тархана изисква да добавяте брашното малко по малко, като разбърквате. Тестото за турска тархана трябва да се получи леко течно. Покрийте купата с прозрачно фолио, а отгоре с кухненска кърпа. Поставете на тъмно място да втаса в продължение на 1 седмица. Всеки ден разбърквайте сместа по 5-10 минути и отново я покривайте.

6. След като мине 1 седмица оформете купчинки от тестото в тави, постлани с хартия за печене. Сушете в предварително загрята фурна на 50 градуса, докато тестото изсъхне, като го обръщате от време на време.

7. Щом изсушената тархана поизстине, я смелете в блендер. Съхранявайте в платнена торбичка. Тази турска тархана Използвайте при приготвянето на супи и закуски.

тархана рецепта

Продукти

 

  • 3 домата
  • 0.5 ч.ч. зехтин
  • 2 глави лук
  • 1 връзка магданоз
  • 1 връзка копър
  • 500 г кисело мляко
  • 1 с.л. пюре от чушки
  • 4 ч.л. сол
  • 1 с.л. сушена мента
  • брашно

Свързани рецепти