Печени сладки картофи с нахут и авокадо
Рецепта от: Стоян и Лора
1. Измийте картофите и поставете всеки един върху парче алуминиево фолио. Поръсете със сол и залейте със зехтин. Увийте хубаво и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност – около 40 минути. Проверявайте с шиш дали са готови.
2. Хубаво отцедете и подсушете нахута. Разбъркайте го със зехтина и микса от подправки „Раз ел ханут“ в плитка тава. Запечете докато стане хрупкав - 15 минути. Разбърквайте периодично.
3. За тахановия сос смачкайте чесъна в хаванче, прибавете тахана, лимоновия сок и разбъркайте. Когато се сгъсти, налейте 60 мл студена вода, посолете на вкус и разбъркайте.
4. Отстранете фолиото от готовите картофите и направете прорез по дължина, посолете, по желание полейте с още зехтин и върнете във фурната да се запекат добре - 10 минути.
5. Намачкайте авокадото с вилица и го овкусете с лимонов сок и сол.
6. Изпечените картофи сложете в чиния върху листни зеленчуци. Напълнете със сусамов тахан, печен нахут, пюре от авокадо и поръсете с листа кориандър и запечен сусам.
Продукти
- 4 сладки картофа (среден размер)
- 4 с.л. зехтин
- сол на вкус
- За нахута:
- 2 консерви сварен нахут
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. микс от подправки „Рас ел ханут“
- За тахановия сос:
- 3 с.л. сусамов тахан
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 скилидка чесън
- сол на вкус
- За авокадото:
- 1 добре узряло авокадо
- 2 с.л. лимонов сок
- сол на вкус
- За сервиране:
- пресен кориандър
- сусам
- микс от листни зеленчуци
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол