Сладките картофи първо се пекат, увити във фолио. След това се разтварят и се пълнят със запържен нахут, таханов сос и авокадо. Пиршество за всички, които не ядат месо!

Продукти

  • 4 сладки картофа (среден размер)
  • 4 с.л. зехтин
  • сол на вкус
  • За нахута:
  • 2 консерви сварен нахут
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. микс от подправки „Рас ел ханут“
  • За тахановия сос:
  • 3 с.л. сусамов тахан
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 скилидка чесън
  • сол на вкус
  • За авокадото:
  • 1 добре узряло авокадо
  • 2 с.л. лимонов сок
  • сол на вкус 
  • За сервиране:
  • пресен кориандър
  • сусам
  • микс от листни зеленчуци

Начин на приготвяне:

  • 1. Измийте картофите и поставете всеки един върху парче алуминиево фолио. Поръсете със сол и залейте със зехтин. Увийте хубаво и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност – около 40 минути. Проверявайте с шиш дали са готови.
  • 2. Хубаво отцедете и подсушете нахута. Разбъркайте го със зехтина и микса от подправки „Рас ел ханут“ в плитка тава. Запечете докато стане хрупкав - 15 минути. Разбърквайте периодично.
  • 3. За тахановия сос смачкайте чесъна в хаванче, прибавете тахана, лимоновия сок и разбъркайте. Когато се сгъсти, налейте 60 мл студена вода, посолете на вкус и разбъркайте.
  • 4. Отстранете фолиото от готовите картофите и направете прорез по дължина, посолете, по желание полейте с още зехтин и върнете във фурната да се запекат добре - 10 минути.
  • 5. Намачкайте авокадото с вилица и го овкусете с лимонов сок и сол.
  • 6. Изпечените картофи сложете в чиния върху листни зеленчуци. Напълнете със сусамов тахан, печен нахут, пюре от авокадо и поръсете с листа кориандър и запечен сусам.

Свързани рецепти

Виж всички