Фул Медамес
Рецепта от: Шейн Делия
1. Предварително измитата бакла сложете в тенджера с вряща подсолена вода и я бланширайте за 3 минути. Прецедете баклата.
2. На дъното на тенджера с двойно дъно подредете лозови листа, колкото да го покрият. Върху тях изсипете половината бланширана бакла.
3. Нарежете листата мента и стръковете копър. Почистете пресния лук и го нарежете на парчета с размера на шушулка бакла. Подредете пресния лук върху баклата, а върху него разпределете ментата и копъра. Изсипете останалата бакла. Поръсете със зехтин, лимонов сок и добавете 125 мл вода. Подредете останалите лозови листа върху баклата. Върху тях поставете изрязан кръг от хартия за печене с дупчица по средата и притиснете с чиния. Поставете капак и гответе на слаб огън в продължение на 1 час.
4. За пастата тум поставете в кухненски робот или блендер (може да използвате и хаванче) обелените скилидки чесън, половината лимонов сок и солта. пасирайте в продължение на 1 минута. Оберете пастата от стените на уреда и продължете да разбивате за още 5 минути, като в движение добавяте на тънка струйка олиото. Добавете останалия лимонов сок и кубчетата лед. Разбийте още веднъж за 1 минута. Опитайте на вкус и овкусете, ако е необходимо. Консистенцията на тум трябва да е като на емулсия.
5. За таратора смесете всички продукти в купа и разбъркайте много добре. Опитайте и овкусете, ако е необходимо.
6. За салатата нарежете доматите, киселите краставички и лютите чушки на ситно. Добавете подправките и нарязания магданоз. Разбъркайте.
7. Сервирайте топлата яхния от бакла в голяма чиния. Поръсете с таратор и салата.
Продукти
- 1 кг прясна бакла
- 10 големи пресни лозови листа
- 1/2 връзка пресен лук
- 1 връзка мента
- 1 връзка копър
- 1 с.л. семена кимион
- сол и черен пипер
- щипка захар
- 3 лимона, сок
- 15 мл зехтин
- За тум:
- 150 г чесън
- щипка сол
- 150 мл лимонов сок
- 800 мл слънчогледово олио
- 1/4 ч.ч. кубчета лед
- За таратора:
- 400 г сусамов тахан
- 3 с.л. тум
- 150 мл лимонов сок
- 100 мл портокалов сок
- 1 с.л. зехтин
- щипка сол
- За салатата:
- 1/2 връзка магданоз
- 1/2 ч.ч. кисели краставички
- 3 дълги зелени люти чушки
- сол и черен пипер
- пушен червен пипер
- смлян кимион
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Джейми Оливър
Три вида ризото