1. Предварително измитата бакла сложете в тенджера с вряща подсолена вода и я бланширайте за 3 минути. Прецедете баклата.

2. На дъното на тенджера с двойно дъно подредете лозови листа, колкото да го покрият. Върху тях изсипете половината бланширана бакла.

3. Нарежете листата мента и стръковете копър. Почистете пресния лук и го нарежете на парчета с размера на шушулка бакла. Подредете пресния лук върху баклата, а върху него разпределете ментата и копъра. Изсипете останалата бакла. Поръсете със зехтин, лимонов сок и добавете 125 мл вода. Подредете останалите лозови листа върху баклата. Върху тях поставете изрязан кръг от хартия за печене с дупчица по средата и притиснете с чиния. Поставете капак и гответе на слаб огън в продължение на 1 час.

4. За пастата тум поставете в кухненски робот или блендер (може да използвате и хаванче) обелените скилидки чесън, половината лимонов сок и солта. пасирайте в продължение на 1 минута. Оберете пастата от стените на уреда и продължете да разбивате за още 5 минути, като в движение добавяте на тънка струйка олиото. Добавете останалия лимонов сок и кубчетата лед. Разбийте още веднъж за 1 минута. Опитайте на вкус и овкусете, ако е необходимо. Консистенцията на тум трябва да е като на емулсия.

5. За таратора смесете всички продукти в купа и разбъркайте много добре. Опитайте и овкусете, ако е необходимо.

6. За салатата нарежете доматите, киселите краставички и лютите чушки на ситно. Добавете подправките и нарязания магданоз. Разбъркайте.

7. Сервирайте топлата яхния от бакла в голяма чиния. Поръсете с таратор и салата.

Продукти

  • 1 кг прясна бакла
  • 10 големи пресни лозови листа
  • 1/2 връзка пресен лук
  • 1 връзка мента
  • 1 връзка копър
  • 1 с.л. семена кимион
  • сол и черен пипер
  • щипка захар
  • 3 лимона, сок
  • 15 мл зехтин
  • За тум:
  • 150 г чесън
  • щипка сол
  • 150 мл лимонов сок
  • 800 мл слънчогледово олио
  • 1/4 ч.ч. кубчета лед
  • За таратора:
  • 400 г сусамов тахан
  • 3 с.л. тум
  • 150 мл лимонов сок
  • 100 мл портокалов сок
  • 1 с.л. зехтин
  • щипка сол
  • За салатата:
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1/2 ч.ч. кисели краставички
  • 3 дълги зелени люти чушки
  • сол и черен пипер
  • пушен червен пипер
  • смлян кимион

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички