Чили чътни

Чътни от люти и сладки чушки, лук и подправки. Съхранява се в стерилизирани буркани. Освен като гарнитура към месо, то е идеално и за сандвичи.

Продукти

  • За чътнито:
  • 8 червени люти чушки
  • 8 червени чушки
  • зехтин
  • 2 глави червен лук
  • 1 стрък пресен розмарин
  • 2 дафинови листа
  • 1 канелена пръчка
  • сол и черен пипер
  • 100 г тъмнокафява захар
  • 150 мл балсамов оцет
  • За сандвичите:
  • 4 филии хляб с квас
  • 150 г заквасена сметана
  • 2 жълтъка
  • шепа настърган кашкавал
  • сол и черен пипер
  • 1 с.л. горчица на прах
  • сос Уорчестър

Начин на приготвяне:

  • 1. За чътнито използвайте тънки червени люти чушки - чили. Изпечете лютите и сладките чушки и ги сложете в съд с капак.
  • 2. Обелете чушките и отстранете семките им. /При необходимост работете с ръкавици./
  • 3. Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Запържете го в тиган с 1 с.л. за около 10 минути.
  • 4. Изсипете лука върху дъска, сложете и почистените печени чушки и ги накълцайте. Върнете сместа в тигана и добавете дафиновите листа, пръчката канела, стръка розмарин, захарта и балсамовия оцет. Овкусете със сол и черен пипер. Щом сместа заври, гответе чътнито 25-30 минути на съвсем слаб огън. Ще се получи 500 г чили чътни. Пресипете го в предварително стерилизирани буркани.
  • 5. За сандвичите поставете филиите хляб в тава и ги запечете от двете им страни, до златисто. Намажете всяка филия с по 1 с.л. чили чътни.
  • 6. В купичка разбъркайте сметаната с жълтъците и настърган чедър или кашкавал. Овкусете със сол, черен пипер и горчица на прах. Разпределете сместа върху филиите и запечете за 2-3 минути на 200 градуса. С тъпата страна на ножа направете разрези в топлите сандвичи и в получените улеи поръсете сос Уорчестър.

Свързани рецепти

Виж всички