Чили чътни
Рецепта от: Джейми Оливър

Чътни от люти и сладки чушки, лук и подправки. Съхранява се в стерилизирани буркани. Освен като гарнитура към месо, то е идеално и за сандвичи.
Продукти
- За чътнито:
- 8 червени люти чушки
- 8 червени чушки
- зехтин
- 2 глави червен лук
- 1 стрък пресен розмарин
- 2 дафинови листа
- 1 канелена пръчка
- сол и черен пипер
- 100 г тъмнокафява захар
- 150 мл балсамов оцет
- За сандвичите:
- 4 филии хляб с квас
- 150 г заквасена сметана
- 2 жълтъка
- шепа настърган кашкавал
- сол и черен пипер
- 1 с.л. горчица на прах
- сос Уорчестър
Начин на приготвяне:
- 1. За чътнито използвайте тънки червени люти чушки - чили. Изпечете лютите и сладките чушки и ги сложете в съд с капак.
- 2. Обелете чушките и отстранете семките им. /При необходимост работете с ръкавици./
- 3. Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Запържете го в тиган с 1 с.л. за около 10 минути.
- 4. Изсипете лука върху дъска, сложете и почистените печени чушки и ги накълцайте. Върнете сместа в тигана и добавете дафиновите листа, пръчката канела, стръка розмарин, захарта и балсамовия оцет. Овкусете със сол и черен пипер. Щом сместа заври, гответе чътнито 25-30 минути на съвсем слаб огън. Ще се получи 500 г чили чътни. Пресипете го в предварително стерилизирани буркани.
- 5. За сандвичите поставете филиите хляб в тава и ги запечете от двете им страни, до златисто. Намажете всяка филия с по 1 с.л. чили чътни.
- 6. В купичка разбъркайте сметаната с жълтъците и настърган чедър или кашкавал. Овкусете със сол, черен пипер и горчица на прах. Разпределете сместа върху филиите и запечете за 2-3 минути на 200 градуса. С тъпата страна на ножа направете разрези в топлите сандвичи и в получените улеи поръсете сос Уорчестър.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Нина Бабич
Анасонови бисквити
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Плодов шейк с кисело мляко
Рецепти Пилешки хамбургер
Рецепти Американски сандвич
Рецепти Рудолф ван Веен
Пилешко сате в тесто
Рецепти Рудолф ван Веен
Джинджифилова къща
Рецепти Рудолф ван Веен
Италиански солен кейк
Рецепти Божана Кацарова
Понички със сладкарски крем
Рецепти Божана Кацарова
Гранола с кисело мляко и хрупкави бисквити с ядки