Начин на приготвяне:

Предлагаме ви рецепта за домашна гранола от различни видове ядки със сос от кисело мляко, пресен мармалад и хрупкави бисквити. Една пълноценна закуска.

1. За бисквитите за гранолата с кисело мляко смесете 200 г пудрата захар и брашното. Добавете изстинало разтопено масло и разбъркайте до хомогенност. Добавете и белтъците. Разбъркайте до получаването на гладка течна смес.

2. С помощта на сладкарска шпакла нанесете от сместа за бисквити тънък слой върху силиконова подложка. Оформете кръгчета в разстланата смес за бисквити с помощта на чаша или ринг. Поръсете слоя с натрошени сурови ядки – тиквени семки, кашу, бадеми, лешници и др. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 5-7 минути. Докато е още топла бисквитата, я начупете и придайте различни форми – руло, лодка.

3. За гранолата с кисело мляко сипете в тавичка всички видове ядки. Добавете меда, олиото, канелата и ваниловата захар. Разбъркайте добре с ръце. Разстелете на един слой и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути. сушените плодове и запичаме за още 10 минути. Готовата гранола оставяме на страна да изстине.

4. В тенджерка сипете замразените малини. Добавете нарязания на ситно ревен, 1 с.л. мед и кафява захар. Настържете кората на индийско орехче, а след това и на лимона. Изтискайте сока на лимона. Разбъркайте и оставете сместа да заври. Добавете сушени кайсии и стафиди и варете до получаване на гъст мармалад.

5. В купа сипете киселото мляко и меда. Добавете по щипка канела и ванилова захар и разбъркайте. Добавете зърната нар и нарязаните ядки шам-фъстък. Разбъркайте.

6. В дълбока чиния сипете няколко лъжици гранола. Върху нея сипете 1 с.л. от мармалада от малини и ревен. Отгоре сипете кисело мляко. Украсете с бисквити с ядки и тънки резени сезонен плод. Гранола рецепти.

Гранола с кисело мляко

Гранола рецепти

Продукти

 

  • 300 г смес от ядки - овесени, ръжени, ечемичени
  • 50 мл олио или зехтин
  • 3 с.л. мед
  • 0.5 ч.л. канела
  • 1 ч.л. ванилова захар

За киселото мляко:

  • 200 г кисело мляко
  • 0.5 нар
  • 30 г печени ядки шам-фъстък
  • 1 ч.л. мед
  • щипка канела
  • щипка ванилова захар

За бисквитите:

  • 200 г пудра захар
  • 170 г брашно
  • 200 г белтъци
  • 100 г разтопено масло
  • 50 г смес от сурови ядки

За мармалада:

  • 100 г замразени малини
  • 1 стъбло ревен
  • 0.5 лимон
  • 100 г кафява захар
  • 50 г сушени кайсии
  • 25 г стафиди

Свързани рецепти