Фатé
Рецепта от: Шейн Делия
1. Разделете хляба на два пласта и го накъсайте на едри парчета. Подредете ги на един слой в тавичка. Поръсете със сол и зехтин и разбъркайте добре. Запечете хляба в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути.
2. В купа смесете киселото мляко, пастата тум (или 1 ч.л. смачкан на пюре чесън) и тахана. Овкусете със сол и разбъркайте.
3. В тенджерка сипете нахута от консерва, заедно със соса и оставете да заври. Дръпнете от огъня и овкусете с лимонов сок и сол.
4. В тиган разтопете пречистено масло гхи и запържете в него нарязаните бадеми, до златисто.
5. В дълбоки чинии разпределете запечения хляб. Поръсете с малко сос от нахута. След това сложете няколко лъжици кисело мляко. Върху него сипете нахут заедно със сос. Накрая сипете бадеми с масло. Поръсете със ситно нарязан див лук и поднесете за закуска.
Продукти
- 1 ливански хляб
- 1 с.л. зехтин екстра върджин
- 400 г органичен нахут от консерва
- морска сол
- 1/2 лимон, сок
- 1 1/2 ч.ч. пълномаслено кисело мляко
- 1 1/2 с.л. сусамов тахан
- 1 ч.л. тум
- 1 с.л. гхи
- 65 г нарязани бадеми
- 1/2 връзка див лук
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Стоян и Лора
Сиропирана баница с локум
Рецепти Нина Бабич
Анасонови бисквити
Рецепти Джейми Оливър
Печени зеленчуци
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Мариновани гъби
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Полейник
Рецепти Ненад Великович
Рулца с яйца и спанак
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Зелена баница със спанак
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Плодов шейк с кисело мляко
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Бързи блини с конфитюр от праскови