Фатé
Рецепта от: Шейн Делия
Фатé е ястие от близкоизточната кухня, което се поднася често за закуска. То съдържа запечени късчета ливански хляб, сварен нахут, сос от кисело мляко и чесън и запечени в масло бадеми. Съставките се редят на пластове, за да могат вкусовете и текстурите да се смесят най-добре.
Продукти
- 1 ливански хляб
- 1 с.л. зехтин екстра върджин
- 400 г органичен нахут от консерва
- морска сол
- 1/2 лимон, сок
- 1 1/2 ч.ч. пълномаслено кисело мляко
- 1 1/2 с.л. сусамов тахан
- 1 ч.л. тум
- 1 с.л. гхи
- 65 г нарязани бадеми
- 1/2 връзка див лук
Начин на приготвяне:
- 1. Разделете хляба на два пласта и го накъсайте на едри парчета. Подредете ги на един слой в тавичка. Поръсете със сол и зехтин и разбъркайте добре. Запечете хляба в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути.
- 2. В купа смесете киселото мляко, пастата тум (или 1 ч.л. смачкан на пюре чесън) и тахана. Овкусете със сол и разбъркайте.
- 3. В тенджерка сипете нахута от консерва, заедно със соса и оставете да заври. Дръпнете от огъня и овкусете с лимонов сок и сол.
- 4. В тиган разтопете пречистено масло гхи и запържете в него нарязаните бадеми, до златисто.
- 5. В дълбоки чинии разпределете запечения хляб. Поръсете с малко сос от нахута. След това сложете няколко лъжици кисело мляко. Върху него сипете нахут заедно със сос. Накрая сипете бадеми с масло. Поръсете със ситно нарязан див лук и поднесете за закуска.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Печени сладки картофи с нахут и авокадо
Рецепти Божана Кацарова
Рулца с лук, лимец и зимни зеленчуци
Рецепти Стоян и Лора
Глазирани моркови с козе сирене
Рецепти Силвия Колока
Неаполитански картофен пай
Рецепти Максут Ашкар
Как се прави домашна тархана
Рецепти Стоян и Лора
Постни лозови сарми
Рецепти Марк Мориарти
Минестроне
Рецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джейми Оливър
Чили чътни
Рецепти Нина Бабич
Анасонови бисквити