Рулца с лук, лимец и зимни зеленчуци
Рецепта от: Божана Кацарова
Тези рулца с лук, гарнирани с лимец и зимни зеленчуци, представляват вариант на традиционните банички, които се приготвят за Бъдни вечер. Баничките с пълнеж от лук и праз са поднесени със салата от бланширан бял боб и мариновани камби и варен лимец.
1. За плънката за тези рулца с лимец нарежете лука, шалота и праза на ситно. Запържете ги в тиган с разтопено масло. Добавете бульона и дафиновите листа. Овкусете със сол и черен пипер, разбъркайте и гответе до омекване.
2. Добавете брашното и разбъркайте 2-3 минути, докато сместа се сгъсти и стане гладка. Накрая добавете жълтъка и разбъркайте енергично до готовност.
3. Нарежете корите на малки правоъгълници. Намажете едно правоъгълниче със зехтин и поставете второ върху него. Намажете и него с мазнина. За да оформите рулцата с лук, поставете 1 с.л. от плънката /извадете дафиновите листа/ и завийте на триъгълна баничка.
4. В дълбок съд загрейте 2 пръста олио и пържете баничките до златисто, от двете страни. Извадете баничките върху кухненска хартия.
5. Почистете белия боб и го бланширайте в тенджера с вряща подсолена вода. Гответе около 2-3 минути. Прецедете боба и нарежете шушулките на малки парчета. Поставете ги в дълбока чиния. Добавете нарязани камби от туршия. Овкусете със сол, черен пипер и няколко капки трюфелово олио. Обелете и настържете ряпа в купа. Посолете я и оставете за няколко минути. Изтискайте сока от ряпата с притискане. Добавете изцедената ряпа при боба. Разбъркайте добре.
6. Загрейте 2 с.л. зехтин и запържете нарязаната на филийки скилидка чесън и нарязаните череши. След 5 минути добавете предварително сварения и прецеден лимец и нарязания на тънки полумесеци червен лук. Разбъркайте и гответе докато лимеца се разпука. Накрая овкусете със сол и черен пипер и добавете сметана. Разбъркайте.
7. За да сервирате рулцата със зимни зеленчуци, разрежете баничките на две под диагонал. Поставете половинките на разстояние една от друга, изправени в чинията, като между тях подредите по малко от плънката и салатата с бял боб. Върху рулцата с лук подредете тънки кръгчета сварено червено цвекло и листа пресни подправки.
Продукти
- 1 пакет фини точени кори
- 3 глави лук
- 2 стръка праз
- 3 глави лук шалот
- 50 г масло
- 50 г брашно
- 100 мл зеленчуков бульон
- 2 дафинови листа
- 400 г бял боб
- 1 глава бяла ряпа
- 150 г сварен лимец
- 100 г сушени череши
- 0.5 глава червен лук
- 1 с.л. заквасена сметана
- 100 г мариновани камби
- 1 скилидка чесън
- зехтин
- трюфелово олио
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Мини пайове с карфиол и бекон
Рецепти Божана Кацарова
Моята рецепта за миш-маш
Рецепти Джейми Оливър
Лесно фондю със сирене
Рецепти Ненад Великович
Камамбер със сушени плодове и прошуто
Рецепти Ненад Великович
Тапенада от маслини и лимон
Рецепти Ненад Великович
Мини пици от тортиля
Рецепти Ненад Великович
Пълнен сандвич със салса
Рецепти Ненад Великович
Рулца със сушени сливи и ементал
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Морски шишчета с шафран и чеснови крутони
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Тиквички в кимионов сос