Рулца с лук, лимец и зимни зеленчуци

Тези рулца с лук, гарнирани с лимец и зимни зеленчуци, представляват вариант на традиционните банички, които се приготвят за Бъдни вечер. Баничките с пълнеж от лук и праз са поднесени със салата от бланширан бял боб и мариновани камби и варен лимец.


Продукти

  • 1 пакет фини точени кори
  • 3 глави лук
  • 2 стръка праз
  • 3 глави лук шалот
  • 50 г масло
  • 50 г брашно
  • 100 мл зеленчуков бульон
  • 2 дафинови листа
  • 400 г бял боб
  • 1 глава бяла ряпа
  • 150 г сварен лимец
  • 100 г сушени череши
  • 0.5 глава червен лук
  • 1 с.л. заквасена сметана
  • 100 г мариновани камби
  • 1 скилидка чесън
  • зехтин
  • трюфелово олио
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. За плънката за тези рулца с лимец нарежете лука, шалота и праза на ситно. Запържете ги в тиган с разтопено масло. Добавете бульона и дафиновите листа. Овкусете със сол и черен пипер, разбъркайте и гответе до омекване.
  • 2. Добавете брашното и разбъркайте 2-3 минути, докато сместа се сгъсти и стане гладка. Накрая добавете жълтъка и разбъркайте енергично до готовност.
  • 3. Нарежете корите на малки правоъгълници. Намажете едно правоъгълниче със зехтин и поставете второ върху него. Намажете и него с мазнина. За да оформите рулцата с лук, поставете 1 с.л. от плънката /извадете дафиновите листа/ и завийте на триъгълна баничка.
  • 4. В дълбок съд загрейте 2 пръста олио и пържете баничките до златисто, от двете страни. Извадете баничките върху кухненска хартия.
  • 5. Почистете белия боб и го бланширайте в тенджера с вряща подсолена вода. Гответе около 2-3 минути. Прецедете боба и нарежете шушулките на малки парчета. Поставете ги в дълбока чиния. Добавете нарязани камби от туршия. Овкусете със сол, черен пипер и няколко капки трюфелово олио. Обелете и настържете ряпа в купа. Посолете я и оставете за няколко минути. Изтискайте сока от ряпата с притискане. Добавете изцедената ряпа при боба. Разбъркайте добре.
  • 6. Загрейте 2 с.л. зехтин и запържете нарязаната на филийки скилидка чесън и нарязаните череши. След 5 минути добавете предварително сварения и прецеден лимец и нарязания на тънки полумесеци червен лук. Разбъркайте и гответе докато лимеца се разпука. Накрая овкусете със сол и черен пипер и добавете сметана. Разбъркайте.
  • 7. За да сервирате рулцата със зимни зеленчуци, разрежете баничките на две под диагонал. Поставете половинките на разстояние една от друга, изправени в чинията, като между тях подредите по малко от плънката и салатата с бял боб. Върху рулцата с лук подредете тънки кръгчета сварено червено цвекло и листа пресни подправки.

Свързани рецепти

Виж всички