Предаване: Пикантното пътуване на Шейн Делия - МавританияГледайте в: Петък 17 септември от 20:00 | Петък 17 септември от 20:30

Начин на приготвяне:

1. Накиснете булгура в 335 мл топла вода и го оставете настрани, докато водата се абсорбира.

2. Обелете доматите и ги смелете с машинка за мелене (или месомелачка) заедно с 1/3 от накиснатия булгур и лука. Пресипете в купа и добавете останалия булгур. Добавете останалите съставки, нарежете на ситно листата мента и кориандър. Разбъркайте добре и опитайте на вкус. Ако е необходимо, доовкусете. Консистенцията на салатата трябва да е леко водниста, но не много. Поставете в хладилник.

3. Нарежете репичката, цвеклото, фенела и краставицата на тънки кръгчета и ги поставете в купички с леденостудена вода за 10 минути. После ги подсушете с кухненска кърпа.

4. Сервирайте салатата от булгур в дълбока чиния. Оформете малки и плитки гнезда в нея и поставете лабне в тях. Украсете с тънко нарязаните зеленчуци и с микрорастения. Поръсете с малко кедрови ядки и тънка струйка зехтин.

Продукти

  • 1 главичка бейби червено цвекло
  • 1 главичка бейби фенел
  • 1 къса краставица
  • 1 репичка
  • 50 г лабне
  • 2 чери доматчета
  • 25 шота микрорастения - нахут, целина
  • запечени кедрови ядки

 

За салатата:

  • 150 г домати
  • 1/2 глава червен лук
  • 1 1/2 ч.ч. фин булгур
  • 1 с.л. сушена мента
  • 1 ч.л. сумак
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • щипка кайенски пипер
  • 1 с.л. паста от сушени домати
  • 2 с.л. меласа от нар
  • 10 листа прясна мента
  • 10 листа кориандър
  • 2 с.л. запечени кедрови ядки
  • сол и черен пипер
  • зехтин Екстра върджин

Свързани рецепти