Освен в сезона на горските гъби, тази супа може да бъде приготвена и по всяко друго време,  ако разполагате със замразени гъби. За още повече аромат се добавят и сушени манатарки.

Продукти

  • 700 г микс от пресни горски гъби
  • 200 г замразени манатарки
  • 10 г сушени манатарки
  • 1 глава лук
  • 6 скилидки чесън
  • 60 г краве масло
  • 100 мл бяло вино
  • 4 клонки мащерка
  • 1 с.л. брашно
  • 1 л зеленчуков бульон
  • 100 г кускус (едър с варене)
  • заквасена сметана за поднасяне
  • препечен хляб за поднасяне
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. Почистете и нарежете пресните и замразените гъби на едро.
  • 2. Наситнете лука и чесъна и ги запържете за кратко в маслото. Налейте виното. Добавете нарязаните гъби.
  • 3. Сложете брашното, налейте 1 л бульон и овкусете с листенцата мащерка и сол. Гответе под капак 20–30 минути.
  • 4. Сипете кускуса, налейте около 600 мл вода и прибавете начупените сушени манатарки. Похлупете и гответе, докато кускусът се свари и сушените манатарки омекнат.
  • 5. Сервирайте супата със заквасена сметана и препечен хляб.

Свързани рецепти

Виж всички