Италианска зелева супа

Италианска зелева супа

Начин на приготвяне:

1. Отстранете външните листа на савойското зеле, а другите накъсайте и ги оставете цели. Отделете листата кейл от стъблата и ги нарежете на едро /може да използвате италианско зеле cavollo nero/. сипете бульона в голяма тенджера и пуснете листата зеле в него. варете около 5 минути, докато листата омекнат. Прецедете и запазете бульона.
2. Подредете филиите хляб в тава или в грил-тиган и ги запечете от двете страни, до златисто. Разрежете скилидката чесън на две и натрийте с нея филиите хляб.
3. В тава сипете малко от олиото от консервата аншоа и подредете панчетата в нея. Върху панчетата изсипете филенцата аншоа. Запечете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса, до златисто. Имайте предвид, че аншоата ще се разтопи.
4. Добавете листата савойско зеле и кейл при панчетата и аншоата и хубаво разбъркайте. Ако желаете, може да накъсате листата савойско зеле.
настържете сиренето Фонтина /може да използвате грюер или висококачествен чедър/ на едро, а пармезанът - фино.
5. На дъното на голяма тенджера подредете 4 препечени филий хляб. Върху тях разпределете от зелето с панчета. Поръсете със сирене Фонтина, а върху него и пармезан. Подредете още 4 филии, върху тях сложете отново зеле с панчета, поръсете двата вида сирене. Продължете до изчерпване на продуктите, като последният слой трябва да е от хляб. Овкусете бульона с малко сол и залейте с него подредените на пластове хляб, зеле и сирене. Поръсете малко от двата вида сирене върху хляба най-отгоре. поръсете със зехтин и черен пипер и натиснете хубаво надолу. Сложете във фурната, на 180 градуса, за 40 минути.
6. Разтопете бучка масло в тиган и в него пуснете листата салвия, да се запържат.
7. Сервирайте зелева супа в дълбоки чинии, поръсена със салвия в масло.

Продукти

 

  • 1 глава савойско зеле
  • 2 връзки кейл
  • 3 литра пилешки или зеленчуков бульон
  • 16 филии хляб с квас
  • 1 скилидка чесън
  • зехтин
  • 14 слайса панчета
  • 100 г филенца аншоа
  • 3 стръка пресен розмарин
  • 200 г сирене Фонтина
  • 150 г пармезан
  • сол и черен пипер
  • бучка масло
  • 1 връзка салвия

Свързани рецепти