Цяла пъстърва, печена на фурна, поднесена с лимоново-маслен сос.

Продукти

  • 1 сьомгова пъстърва (около 1 кг, почистена)
  • 3 скилидки чесън
  • 3–4 стръка мащерка
  • зехтин екстра върджин за поливане
  • сол и черен пипер на вкус
  • За соса:
  • 100 г краве масло
  • 200 мл пилешки бульон или рибен
  • 1 лимон
  • 1/2 малка глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 3–4 стръка копър
  • 30 г каперси
  • зехтин за пържене
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. Поставете рибата в тава, покрита с хартия за печене. Направете по 4–5 прореза и от двете страни. Овкусете я добре отвътре и отвън със сол, зехтин, черен пипер, мащерка и нарязан на едро чесън.
  • 2. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 25 минути.
  • 3. За соса наситнете лука и чесъна и ги запържете в малко зехтин, като внимавате да не загорят. Налейте бульона. Настържете кората на лимона и я оставете настрана, а сока от цитруса изстискайте в съда с лука и чесъна.
  • 4. Варете, докато сосът се редуцира и се получи емулсия. Дръпнете го от котлона и добавете маслото. Разбъркайте добре. Прибавете лимоновите кори.
  • 5. Овкусете соса с наситнените копър и каперси, сол и черен пипер.
  • 6. Сервирайте рибата с масления сос.

Свързани рецепти

Виж всички