Сьомгова пъстърва с лимонов сос
Рецепта от: Стоян и Лора
Цяла пъстърва, печена на фурна, поднесена с лимоново-маслен сос.
Продукти
- 1 сьомгова пъстърва (около 1 кг, почистена)
- 3 скилидки чесън
- 3–4 стръка мащерка
- зехтин екстра върджин за поливане
- сол и черен пипер на вкус
- За соса:
- 100 г краве масло
- 200 мл пилешки бульон или рибен
- 1 лимон
- 1/2 малка глава лук
- 1 скилидка чесън
- 3–4 стръка копър
- 30 г каперси
- зехтин за пържене
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- 1. Поставете рибата в тава, покрита с хартия за печене. Направете по 4–5 прореза и от двете страни. Овкусете я добре отвътре и отвън със сол, зехтин, черен пипер, мащерка и нарязан на едро чесън.
- 2. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 25 минути.
- 3. За соса наситнете лука и чесъна и ги запържете в малко зехтин, като внимавате да не загорят. Налейте бульона. Настържете кората на лимона и я оставете настрана, а сока от цитруса изстискайте в съда с лука и чесъна.
- 4. Варете, докато сосът се редуцира и се получи емулсия. Дръпнете го от котлона и добавете маслото. Разбъркайте добре. Прибавете лимоновите кори.
- 5. Овкусете соса с наситнените копър и каперси, сол и черен пипер.
- 6. Сервирайте рибата с масления сос.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Пъстърва на фурна със сос "Чимичури"
Рецепти Люк Нгуен
Сом "Том ям"
Рецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Стоян и Лора
Палачинки със зелен сос и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Тарт с желирани плодове
Рецепти Стоян и Лора
Козуначени топчета с домашен течен шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Курабийките на мама Еми
Рецепти Стоян и Лора
Салата от зелен фасул и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне