Пъстървата се пече цяла, овкусена със зехтин, чесън и мащерка.  Поднася се с пюриран сос от лук, чесън, магданоз, оцет и лют пипер.

Продукти

  • 4 пъстърви
  • 2 скилидки чесън
  • 2 стръка мащерка
  • 50 мл студено пресован зехтин
  • сол и черен пипер на вкус
  • За соса:
  • 2 стръка пресен лук
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 скилидка чесън
  • 30 мл студено пресован зехтин
  • 20 мл червен винен оцет
  • 1 щипка сухо чили
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 щипка сух риган
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. Почистете рибата. Направете прорези по тялото. Подсушете я, сложете я в тава, застлана с хартия за печене.
  • 2. Залейте я със зехтин, овкусете със сол и черен пипер и поръсете с наситнен чесън и листенца мащерка. Изпечете в загрята на 200 градуса фурна за 10-12 минути.
  • 3. Нарежете на едро лука и магданоза. В купата на блендера налейте зехтина и оцета, прибавете чесъна, магданоза, чилито, черен пипер на вкус, лука, ригана и солта. Пюрирайте. Налейте и малко вода, за да се смелят по-лесно продуктите.
  • 4. Поднесете рибата със соса.
  • *Печете във фурна с включен вентилатор.

Свързани рецепти

Виж всички