Пушена пъстърва, печено цвекло и кресон върху ръжен хляб
Рецепта от: Маркъс Уеринг
Може да превърнете приготвянето на пушена пъстърва в следващия си летен уикенд проект. Тази рецепта ще ви научи на много нови неща - как да осолите риба, как да опечете червено цвекло на скара. Но канапетата от ръжен хляб, крехка пушена пъстърва, салата от печено цвекло и кресон ще ви доставят истинско удоволствие.
Продукти
- 1 филе сьомгова пъстърва
- 300 г едра сол
- 150 г захар
- 100 г пресни подправки (естрагон, мащерка, лимонова върбинка)
- 1 портокал, кора
- 6 малки главички червено цвекло
- 1 лимон, кора и сок
- 2 с.л. зехтин
- 2-3 ч.л. настърган хрян
- 4 филии ръжен хляб
- зехтин
- 50 г кресон
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. Ако не разполагате с уред за опушване на риба, най-добре купете готово филе пушена пъстърва. За рибата сипете солта и захарта в тавичка. Добавете настърганата портокалова кора и стръковете пресни подправки. Разбъркайте леко и поставете филето риба в сместа, така че да е покрито и отгоре. Оставете за 12-14 часа, докато започне да се втвърдява. Измийте рибата под течаща вода и след това я подсушете добре. Поставете филето риба в опушвач за период до 24 часа.
- 2. Запалете огън за скарата и изчакайте да се образува жарава. Поставете главичките пролетно цвекло в жаравата, със стъблата и листата. Печете 1 час. След това обелете цвеклото и го нарежете на кубчета.
- 3. За дресинга сипете в купа 1 с.л. зехтин, сол и черен пипер, 1 ч.л. настърган хрян, настъргана лимонова кора и лимоновия сок. Разбъркайте и добавете нарязаното цвекло. Разбъркайте.
- 4. Поръсете филиите хляб със зехтин и сол и ги запечете от двете страни върху скарата.
- 5. Нарежете опушената пъстърва на тънки парчета и ги подредете върху препечения хляб. Сипете по 1 с.л. от салатата с печено цвекло и завършете с кресон. Поръсете с още настърган хрян.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Пъстърва на фурна със сос "Чимичури"
Рецепти Люк Нгуен
Сом "Том ям"
Рецепти Стоян и Лора
Сьомгова пъстърва с лимонов сос
Рецепти Маркъс Уеринг
Печени моркови с кленов сироп
Рецепти Маркъс Уеринг
Сос Ромеско с хариса
Рецепти Маркъс Уеринг
Печена скумрия с пресни картофи на скара
Рецепти Маркъс Уеринг
Джинджифилов сладкиш със солен карамел и сметана
Рецепти Маркъс Уеринг
Диви гъби с яйца и дресинг от девесил
Рецепти Маркъс Уеринг
Сладолед с дафинов лист, нектарини и крамбъл
Рецепти Маркъс Уеринг
Печена наденица с пържени картофи и лучен сос