Може да превърнете приготвянето на пушена пъстърва в следващия си летен уикенд проект. Тази рецепта ще ви научи на много нови неща - как да осолите риба, как да опечете червено цвекло на скара. Но канапетата от ръжен хляб, крехка пушена пъстърва, салата от печено цвекло и кресон ще ви доставят истинско удоволствие.

Продукти

  • 1 филе сьомгова пъстърва
  • 300 г едра сол
  • 150 г захар
  • 100 г пресни подправки (естрагон, мащерка, лимонова върбинка)
  • 1 портокал, кора
  • 6 малки главички червено цвекло
  • 1 лимон, кора и сок
  • 2 с.л. зехтин
  • 2-3 ч.л. настърган хрян
  • 4 филии ръжен хляб
  • зехтин
  • 50 г кресон
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Ако не разполагате с уред за опушване на риба, най-добре купете готово филе пушена пъстърва. За рибата сипете солта и захарта в тавичка. Добавете настърганата портокалова кора и стръковете пресни подправки. Разбъркайте леко и поставете филето риба в сместа, така че да е покрито и отгоре. Оставете за 12-14 часа, докато започне да се втвърдява. Измийте рибата под течаща вода и след това я подсушете добре. Поставете филето риба в опушвач за период до 24 часа.
  • 2. Запалете огън за скарата и изчакайте да се образува жарава. Поставете главичките пролетно цвекло в жаравата, със стъблата и листата. Печете 1 час. След това обелете цвеклото и го нарежете на кубчета.
  • 3. За дресинга сипете в купа 1 с.л. зехтин, сол и черен пипер, 1 ч.л. настърган хрян, настъргана лимонова кора и лимоновия сок. Разбъркайте и добавете нарязаното цвекло. Разбъркайте.
  • 4. Поръсете филиите хляб със зехтин и сол и ги запечете от двете страни върху скарата.
  • 5. Нарежете опушената пъстърва на тънки парчета и ги подредете върху препечения хляб. Сипете по 1 с.л. от салатата с печено цвекло и завършете с кресон. Поръсете с още настърган хрян.

Свързани рецепти

Виж всички