Сом "Том ям"
Рецепта от: Люк Нгуен
С помощта на приятел, Люк Нгуен сготвя тази традиционна супа с филе от прясно уловен сом.
Продукти
- 2 литра рибен бульон
- 3 стръка лимонена трева
- 6 см галангал
- 5 главички червен лук шалот
- 7 люти чушки „Птиче око“
- 400 г филе от сом
- 5 с.л. рибен сос
- 10 чери доматчета
- 8 листа кафир лайм
- 5 с.л. сок от лайм
- 6 листа кориандър
- 3 стръка пресен лук
- кориандър
Начин на приготвяне:
- 1. Пригответе рибен бульон от костите и главата на сома, стрък лимонена трева и корени кориандър. Варете 20 минути. Прецедете бульона и го сложете да заври.
- 2. Към бульона добавете бялата част на стръковете лимонена трева, предварително смачкана, както и обелените и нарязани на едро галангал и лук. Оставете да къкри 5 минути.
- 3. Добавете лютите чушки, леко смачкани и варете 3 минути. След това добавете нарязаното на кубчета филе от сом с кожа, но почистено от кости. Увеличете силата на огъня и оставете супата да заври. Щом заври, започнете да обирате образувалата се пяна по повърхността. След това добавете рибния сос, нарязаните чери доматчета и листата кафир лайм, без жилката им.
- 4. Добавете сока от лайм, нарязан пресен лук и кориандър. Варете още кратко и сервирайте супата топла.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Пъстърва на фурна със сос "Чимичури"
Рецепти Стоян и Лора
Сьомгова пъстърва с лимонов сос
Рецепти Люк Нгуен
Салата от зелени домати
Рецепти Люк Нгуен
Тилапия на скара с лимонова трева
Рецепти Люк Нгуен
Бавно готвени свински джолани с анасон и касия
Рецепти Люк Нгуен
Мариновани свински гърди на скара Чианг Май
Рецепти Люк Нгуен
Зеленчукови рулца
Рецепти Люк Нгуен
Пикантни уйгурски телешки шишчета
Рецепти Люк Нгуен
Печена риба с хрупкава мента
Рецепти Люк Нгуен
Лепкави кнедли със сусам