С помощта на приятел, Люк Нгуен сготвя тази традиционна супа с филе от прясно уловен сом.

Продукти

  • 2 литра рибен бульон
  • 3 стръка лимонена трева
  • 6 см галангал
  • 5 главички червен лук шалот
  • 7 люти чушки „Птиче око“
  • 400 г филе от сом
  • 5 с.л. рибен сос
  • 10 чери доматчета
  • 8 листа кафир лайм
  • 5 с.л. сок от лайм
  • 6 листа кориандър
  • 3 стръка пресен лук
  • кориандър

Начин на приготвяне:

  • 1. Пригответе рибен бульон от костите и главата на сома, стрък лимонена трева и корени кориандър. Варете 20 минути. Прецедете бульона и го сложете да заври.
  • 2. Към бульона добавете бялата част на стръковете лимонена трева, предварително смачкана, както и обелените и нарязани на едро галангал и лук. Оставете да къкри 5 минути.
  • 3. Добавете лютите чушки, леко смачкани и варете 3 минути. След това добавете нарязаното на кубчета филе от сом с кожа, но почистено от кости. Увеличете силата на огъня и оставете супата да заври. Щом заври, започнете да обирате образувалата се пяна по повърхността. След това добавете рибния сос, нарязаните чери доматчета и листата кафир лайм, без жилката им.
  • 4. Добавете сока от лайм, нарязан пресен лук и кориандър. Варете още кратко и сервирайте супата топла.

Свързани рецепти

Виж всички