Салата със скариди, захаросана тиква и ябълков чипс
Рецепта от: Примож Долничар
Тази богата салата изисква предварителни приготовления. За да се захароса тиквата, тя първо трябва да се вари в захарен сироп, а след това да се изсуши във фурната за поне 6 часа. Ябълковият чипс също се нуждае от изсушаване, което може да стане едновременно с тиквата. Всички останали съставки се приготвят и съчетават на момента, за да са възможно най-свежи.
Продукти
- За захаросаната тиква:
- 400 г тиква
- 1 кг захар
- 3 с.л. захар
- За ябълковия чипс:
- 1 ябълка
- 2 лимона, сок
- За салатата:
- листа спанак
- рукола
- орехи
- 6 скариди
- Зехтин
- 1 с.л. саламурено козе сирене
Начин на приготвяне:
- 1. Обелената тиква нарежете на кубчета с размери 1.5х1.5 см. Бланширайте тиквата в тенджера с вряща вода за 4 минути. Прецедете я и я сложете в купа. В тенджера сипете ½ литър вода и 1 кг захар. Разбърквайте, докато сместа се загрее и захарта се разтопи. Залейте тиквата със захарния сироп и оставете да престои 24 часа. След това я прецедете в тенджера, тиквата поставете в купа. Към водата от тиквата добавете около 3 с.л. захар и изчакайте сместа да заври. Залейте тиквата отново с подсладената вода и оставете да престои 24 часа. Повторете този процес в продължение на 7 дни. На седмия ден оставете тиквата да престои не 24 часа, а 5 дни. След това я прецедете и подредете в тава, постлана с хартия за печене. Изсушете тиквата на 100 градуса с вентилатор за 6-7 часа.
- 2. За ябълковия чипс извадете твърдата вътрешност на ябълката със семките с помощта на специален уред. Нарежете ябълката на кръгли резени с дебелина 3 мм и ги сложете в купа. Залейте ги с вода и изтискайте сока на 2 лимона. След 4 минути извадете кръгчетата и ги подредете в тава, постлана с хартия за печене. Изсушете ги в загрята фурна на 100 градуса с вентилатор за 6 часа.
- 3. В сух тиган запечете орехите за кратко.
- 4. Загрейте малко олио или зехтин в тиган и в него запържете скаридите за 2-3 минути, докато променят цвета си.
- 5. В голяма дълбока чиния сложете листата спанак и рукола. Поръсете ги със сол, оцет и зехтин и разбъркайте. Върху тях разпръснете кубчета захаросана тиква, запечени орехи и козе сирене. Подредете няколко кръгчета ябълков чипс, тънки резени праскова от компот по желание. Най-отгоре подредете скаридите.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Марк Мориарти
Салата от печено цвекло
Рецепти Къртис Стоун
Фермерска салата с босилеков винегрет
Рецепти Стоян и Лора
Салата от печени чушки и козе сирене
Рецепти Мери Бери
Средиземноморско плато
Рецепти Стоян и Лора
Салата Винегрет
Рецепти Том Керидж
Салата с печени на скара тиквички
Рецепти Примож Долничар
Сръбски бургер
Рецепти Примож Долничар
Туршия от ряпа
Рецепти Примож Долничар
Компот от круши
Рецепти