Салата от печено цвекло
Рецепта от: Марк Мориарти
За тази салата с печено цвекло първо трябва да приготвите лесно тесто, в което да изпечете червеното цвекло. Печеното цвекло се съчетава със захаросани орехови ядки, козе сирене и зеленолистни зеленчуци.
Продукти
- 4 глави червено цвекло
- 500 г брашно
- 250 г сол
- 300 мл вода
- 100 г орехови ядки
- 200 г вода
- 200 г захар
- 100 г меко козе сирене
- шепа листа салепска горчица
- шепа рукола
- 100 мл зехтин
- 1 с.л. дижонска горчица
- 1 с.л. червен винен оцет
- 2 с.л. ликьор от френско грозде
- сол и черен пипер
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
- 1. В купа сипете брашното, солта и водата и омесете тесто с помощта на миксер или на ръка. Щом се оформи топка, извадете тестото върху набрашнен плот и го доомесете за няколко минути. Разделете тестото на две равни части. Обелете главите червено цвекло.
- 2. Разточете едната половина тесто с дебелина 2 см. Прехвърлете го в тавичка и хубаво го напаснете по дъното ѝ. Върху него подредете главите червено цвекло, на разстояние една от друга. Разточете другата половина тесто по същия начин и покрийте с него главите червено цвекло. Запечатайте добре тестото по страните. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 40 минути. Разчупете тестото и извадете печеното цвекло.
- 3. За дресинга сипете в буркан винения оцет, горчицата, ликьора, зехтина и солта. Разтръскайте много добре.
- 4. За орехите сипете 200 г захар и 200 г вода в тенджерка. Добавете и ореховите ядки. Оставете сместа да заври на силен огън, без да я пипате. Варете 5 минути. Прецедете орехите и ги изпържете в дълбок съд със загрято на 180 градуса олио за 1 минута. Извадете ги върху кухненска хартия.
- 5. Нарежете топлото червено цвекло на резени или кубчета и ги сложете в купа. Изсипете 3/4 от дресинга върху тях и разтръскайте много добре.
- 6. В чиния за сервиране подредете резени червено цвекло. Между тях натрошето козе сирене. Отгоре разпръснете зеленолистните зеленчуци и захаросани орехови ядки. Поръсете с малко дресинг.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Къртис Стоун
Фермерска салата с босилеков винегрет
Рецепти Примож Долничар
Салата със скариди, захаросана тиква и ябълков чипс
Рецепти Стоян и Лора
Салата от печени чушки и козе сирене
Рецепти Мери Бери
Средиземноморско плато
Рецепти Стоян и Лора
Салата Винегрет
Рецепти Том Керидж
Салата с печени на скара тиквички
Рецепти Стоян и Лора
Салата от зелен фасул и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Салата с печени праскови и брезаола
Рецепти Стоян и Лора
Булгур със зеленчуци и сирене халуми
Рецепти Стоян и Лора
Салата с пържени чушки, домати и нахут