За тази салата с печено цвекло първо трябва да приготвите лесно тесто, в което да изпечете червеното цвекло. Печеното цвекло се съчетава със захаросани орехови ядки, козе сирене и зеленолистни зеленчуци.

Продукти

  • 4 глави червено цвекло
  • 500 г брашно
  • 250 г сол
  • 300 мл вода
  • 100 г орехови ядки
  • 200 г вода
  • 200 г захар
  • 100 г меко козе сирене
  • шепа листа салепска горчица
  • шепа рукола
  • 100 мл зехтин
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • 1 с.л. червен винен оцет
  • 2 с.л. ликьор от френско грозде
  • сол и черен пипер
  • олио за пържене

Начин на приготвяне:

  • 1. В купа сипете брашното, солта и водата и омесете тесто с помощта на миксер или на ръка. Щом се оформи топка, извадете тестото върху набрашнен плот и го доомесете за няколко минути. Разделете тестото на две равни части. Обелете главите червено цвекло.
  • 2. Разточете едната половина тесто с дебелина 2 см. Прехвърлете го в тавичка и хубаво го напаснете по дъното ѝ. Върху него подредете главите червено цвекло, на разстояние една от друга. Разточете другата половина тесто по същия начин и покрийте с него главите червено цвекло. Запечатайте добре тестото по страните. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 40 минути. Разчупете тестото и извадете печеното цвекло.
  • 3. За дресинга сипете в буркан винения оцет, горчицата, ликьора, зехтина и солта. Разтръскайте много добре.
  • 4. За орехите сипете 200 г захар и 200 г вода в тенджерка. Добавете и ореховите ядки. Оставете сместа да заври на силен огън, без да я пипате. Варете 5 минути. Прецедете орехите и ги изпържете в дълбок съд със загрято на 180 градуса олио за 1 минута. Извадете ги върху кухненска хартия.
  • 5. Нарежете топлото червено цвекло на резени или кубчета и ги сложете в купа. Изсипете 3/4 от дресинга върху тях и разтръскайте много добре.
  • 6. В чиния за сервиране подредете резени червено цвекло. Между тях натрошето козе сирене. Отгоре разпръснете зеленолистните зеленчуци и захаросани орехови ядки. Поръсете с малко дресинг.

Свързани рецепти

Виж всички