1. За тестото смесете брашното, захарта, солта и нарязаното на кубчета масло в купа. Разбъркайте с помощта на миксер. Щом се образуват маслени трохи, добавете жълтъка, без да спирате разбиването.

2. Извадете тестото и го доофермете върху набрашнен плот. Поставете го в предварително намазана с масло форма с пружина и с ръце го разстелете равномерно по дъното на формата, като образувате и нисък ръб по стените. Надупчете тестото с вилица на много места и го поставете в хладилник за 30 минути.

3. За пълнежа смесете в купа маскарпонето, заквасената сметана, жълтъците  и фино настърганата кора на лимоните. Добавете и сока на 1 лимон. Разбъркайте добре.

4. Поставете тестото в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути. Извадете го и върху него подредете нарязаните на резени круши. Залейте със сместа за пълнежа, като я разпределите равномерно. Печете пая 10 минути на 180 градуса, а след това 30 минути на 160 градуса.

5. Оставете пая с круши да изстине напълно преди да го нарежете на парчета.

Продукти

  • За тестото:
  • 300 г брашно
  • 70 г захар
  • щипка сол
  • 200 г масло
  • 1 жълтък
  • За пълнежа:
  • 350 г маскарпоне
  • 250 г заквасена сметана
  • 3 жълтъка
  • 2 органични лимона
  • 1 компот от круши

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички