Пай с круши
Рецепта от: Примож Долничар
1. За тестото смесете брашното, захарта, солта и нарязаното на кубчета масло в купа. Разбъркайте с помощта на миксер. Щом се образуват маслени трохи, добавете жълтъка, без да спирате разбиването.
2. Извадете тестото и го доофермете върху набрашнен плот. Поставете го в предварително намазана с масло форма с пружина и с ръце го разстелете равномерно по дъното на формата, като образувате и нисък ръб по стените. Надупчете тестото с вилица на много места и го поставете в хладилник за 30 минути.
3. За пълнежа смесете в купа маскарпонето, заквасената сметана, жълтъците и фино настърганата кора на лимоните. Добавете и сока на 1 лимон. Разбъркайте добре.
4. Поставете тестото в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути. Извадете го и върху него подредете нарязаните на резени круши. Залейте със сместа за пълнежа, като я разпределите равномерно. Печете пая 10 минути на 180 градуса, а след това 30 минути на 160 градуса.
5. Оставете пая с круши да изстине напълно преди да го нарежете на парчета.
Продукти
- За тестото:
- 300 г брашно
- 70 г захар
- щипка сол
- 200 г масло
- 1 жълтък
- За пълнежа:
- 350 г маскарпоне
- 250 г заквасена сметана
- 3 жълтъка
- 2 органични лимона
- 1 компот от круши
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем