Тиквичките и патладжанът представляват зеленият и черният компонент в тази салата. Вкусът им е балансиран от сладостта и свежестта на сливите и азиатската круша. Като основно ястие, рецептата е за двама, но поднесена като предястие или гарнитура, ще стигне за четирима.

Продукти

  • 3-4 бейби тъмнозелени тиквички
  • 1 голям патладжан
  • щипка сол
  • щипка черен пипер
  • зехтин
  • За салцата:
  • 3 зелени орехчета от сладко
  • шепа орехи
  • 2 сливи
  • 2 круши Наши
  • щипка едър лют червен пипер
  • щипка черен пипер
  • щипка сол
  • 1 връзка мента
  • 1 връзка магданоз
  • 1 с.л. дресинг със сироп от бъз
  • парче меко козе сирене
  • 1 главичка пролетно червено цвекло

Начин на приготвяне:

  • 1. За салцата нарежете сливите на малки кубчета, след като сте отстранили костилките им. Почистената от семки круша също нарежете на ситно. На ситно нарежете и зелените орехчета от сладко. Смесете всичко в купа. Добавете нарязаните на едро листа мента и магданоз. Овкусете със сол, черен пипер, едър лют червен пипер и дресинг от бъз. Разбъркайте много добре.
  • 2. Отстранете дръжките и долната част на предварително измитите и подсушени тиквички и патладжани. Нарежете ги на кръгчета или резени под ъгъл. Сложете зеленчуците в купа и ги оръсете със сол, черен пипер и зехтин. Разбъркайте добре. Поставете зеленчуците върху загрят грил-тиган и печете по 3-4 минути от всяка страна, докато придобият хубав загар.
  • 3. Подредете печените зеленчуци в голяма чиния за сервиране. Върху тях разпределете салцата с орехи и накъсайте мекото сирене на парченца. Отгоре подредете тънко нарязани кръгчета пролетно цвекло.

Свързани рецепти

Виж всички